Tänään tv:ssä: Näin päättyi legendaarinen suomalainen elokuvasarja – Vai päättyikö sittenkään?

Episodin tähdet ★★★

17.1.2024 06:30

Tänään nähdään televisiossa Komisario Palmu -elokuvasarjan neljäs ja viimeinen osa Vodkaa, komisario Palmu.

Vuonna 1969 valmistuneessa elokuvassa televisiotoimittaja paljastaa Suomen ja Neuvostoliiton väliset salaiset sopimusneuvottelut ja joutuu pian itse murhatuksi.

Yleisradio päättää kääntyä eläkkeellä olevan komisario Palmun (Joel Rinne) puoleen selvittääkseen tapauksen. Palmu saa avukseen entisen kollegansa, ravintoloitsija Väinö Kokin (Leo Jokela). Tutkinnan edetessä hän kohtaa entisen esimiehensä, hallitussihteeriksi edenneen Toivo Virran (Matti Ranin) kanssa.

Epäilykset kohdistuvat paitsi murhatun miehen kollegaan myös iskelmälaulaja Tamaraan (Inga Sulin), viihdetaitelija Stenka Sonkavaaraan (Viktor Klimenko) ja lehtimies Kosti Kulaan (Matti Oravisto). Kuvaan astuu mukaan myös neuvostoagentti (Lilga Kovanko).

Vodkaa, komisario Palmu poikkesi sarjan aiemmista elokuvista. Värillisenä kuvattu ja muutenkin modernimpi Palmu-näkemys ei noussut yhtä suureksi yleisön suosikiksi kuin aiemmat Palmu-elokuvat Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu! (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962).

Ajan myötä elokuvan arvostus on kuitenkin kasvanut.

”Jopa ruohonjuuritason murhatutkimuksista kirjaimellisestikin liian lennokkaaksi yrittävä Vodkaa on kuitenkin ajan patinan myötä saanut uutta viihdyttävyyttä”, kirjoitti Jouni Vikman Episodin dvd-arviossa marraskuuussa 2014.

Ohjaaja Matti Kassila on kertonut Episodin haastattelussa, että Vodkaa, komisario Palmu kuvaa puutteistaan huolimatta omaa aikaansa ja televisiomiljöötä hyvin. Elokuvassa nähtävät helikopterit ja Yleisradion käytävien takaa-ajot tuovat mieleen myös 1960-luvun agenttiseikkailut.

”Kyllä se oli olevinaan Bond-parodiaakin”, Kassila muisteli. Lue koko haastattelu tästä.

Itse asiassa Palmun seikkailut valkokankaalla eivät päättynetkään tähän. Viime vuonna ilmoitettiin, että Renny Harlin ohjaa aivan uuden englanninkielisen Komisario Palmu -seikkailun, ja kuvausten on määrä alkaa tänä vuonna.

Vodkaa, komisario Palmu esitetään TV1-kanavalla keskiviikkona 17.01.2024 klo 13.15. Elokuvan voi katsoa myös Areenasta. Katso traileri tästä.

Lisää luettavaa