Tänään tv:ssä: Onko tässä kaikkien aikojen paras rikoselokuva? Vuoden 1984 mestariteos koki ilmestyessään kovan kohtalon

Episodin tähdet ★★★★★

23.6.2024 06:30

Italialaisohjaaja Sergio Leone (1929–1989) loi maineensa spagettiwesterneillä kuten Hyvät, pahat ja rumat ja Huuliharppukostaja. Hänen viimeiseksi työkseen jäi Suuri gangsterisota.

Lähes nelituntinen eeppinen tarina ilmestyi vuonna 1984. Se kertoo newyorkilaisen juutalaiskorttelin pojista, jotka nousevat kaupungin rikosmaailman huipulle.

Suuri gangsterisota on paitsi komea rikoselokuva myös runollinen kuvaus lapsuudesta, ystävyydestä ja muistojen merkityksestä.

Pääosia esittävät Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Jennifer Connelly, Joe Pesci ja Danny Aiello.

Elokuva sai ilmestyessään Euroopassa ylistävän vastaanoton. Yhdysvalloissa sitä levitettiin vastoin Leonen toiveita reilusti lyhennettynä versiona, jossa takaumarakenne oli muutettu kronologiseksi.

Yhtä keskeistä roolia esittävä James Woods on sanonut leikatun version epäonnistuneen niin pahasti, että eräs kriitikko nimesi sen vuoden 1984 huonoimmaksi elokuvaksi.

Myöhemmin sama kriitikko nimesi alkuperäisen version koko 80-luvun parhaaksi.

Nykyään sekä kriitikot että suuri yleisö pitävät Suurta gangsterisotaa yleisesti lajityyppinsä parhaimpiin kuuluvana elokuvana.

Suuri gangsterisota esitetään Subilla sunnuntaina 23.6.2024 klo 21.00. Elokuva kuuluu tällä hetkellä myös Disney Plussan valikoimaan.

Katso alta Robert De Niron haastattelu elokuvan tiimoilta.

Lue myös: Legendaarisen ohjaajan joutsenlaulusta kasvoi mestariteos – Mafiaeepos ei päästä katsojaa helpolla

Lisää luettavaa