Tänään tv:ssä: Tämä ei ole elokuva vaan eeppinen kakkapökäle – Silti se on pakko katsoa uudestaan

Episodin tähdet ★★

23.2.2024 05:00

Vuonna 2016 valmistunut Gods of Egypt sijoittuu muinaiseen Egyptiin, missä jumalat elivät sopusoinnussa kuolevaisten joukossa.

Kun kuningas Osiris (Bryan Brown) päättää luovuttaa valtaistuimen pojalleen Horukselle (Nikolaj Coster-Waldau), koko kaupunki osallistuu juhliin. Mukana on kuitenkin kutsumaton vieras, Osiriksen veli Set (Gerard Butler). Kateudessaan ja vallanhimossaan Set tappaa Osiriksen, sokaisee Horuksen karkoittaen tämän aavikolle ja julistaa itsensä Egyptin ainoaksi hallitsijaksi. Ei kiva.

Monia asioita on mahdollista ymmärtää. Jaime Lannister on nyt kookkaampi kuin Na’vit? Ok. Puolialastomat mallit ratsastamassa tultasyöksevillä kobrilla? Antaa palaa. Kalju Geoffrey Rush taistelemassa maailmaa uhkaavaa demonia vastaan avaruuslinnoituksessa? Se venyttää jo vähän uskottavuutta. Mutta kuka Anubiksen nimeen sekuntiakaan ajatteli, että elokuva Egyptin muinaisista jumaluuksista olisi hyvä idea!

Ohjaaja raivosi heti ensi-illan jälkeen Facebookissa elokuvansa epäreilusta käsittelystä kriitikoiden kynsissä. Elokuvista The Crow ja Dark City tunnettu Alex Proyas kuvaili ihmisiä, jotka kehtasivat olla tykkäämättä hänen uutuudestaan ”tautisiksi haaskalinnuksi nokkimassa kuolevan ruhon luita”. Ainakin hän osaa kuvailla osuvasti omaa luomustaan. Mutta ei ole tarpeen olla niin ankara itselleen, Alex. Erehtyminen on inhimillistä, anteeksi antaminen jumalaista.

Gods of Egypt on kamala, kamala elokuva. Mutta se on myös hauska. Egyptiläinen mytologia on vain tekosyy. Hahmojen haavat vuotavat kultaa, he varastavat toistensa aivoja ja sanovat asioita kuten ”Anna takaisin silmäni” ja ”Meidän on tapettava erämaa”. Kun meno yltyy oikein hurjaksi, he kyyristyvät ja muuttuvat metallisiksi pedoiksi. Jos kuvittelit Paavo Pesusieni kuivalla maalla -elokuvaa mielipuoliseksi, et ole nähnyt vielä mitään.

Ja sitten on vielä kohu! Vaikka Lionsgate ja Proyas ovat jo julkisesti pahoitelleet elokuvan monimuotoisuuden puutetta – viimeisimpien Oscar-juhlien varjoa toistaen – siihen ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Ilmeisesti muinainen Egypti oli täynnä uskomattoman lihaksikkaita valkoisia ihmisiä, jotka puhuivat skottimurteella. Toisaalta roolitusvastaavalle on annettava tunnustus: Gerard Butler on todennäköisesti ainut ihminen tällä planeetalla, joka pystyy pitämään pokkansa valtavien lentävien koppakuoriaisten vetämien vaunujen kyydissä.

Gods of Egyptiltä ei kannata odottaa logiikkaa, uskottavuutta tai edes juonta – se kaikki hukkuu digitaalisten joukkojen alle. Vaikka jotkut kohtaukset ovat ylilyödympiä ja korskeampia kuin Kardashianien syntymäpäiväjuhlat, elokuva on silti eeppinen kakkapökäle. Se on pakko katsoa pian uudelleen!

Gods of Egypt esitetään Subilla perjantaina 23.2.2024 klo 23.20. Striiminä leffa löytyy Prime Videosta ja Viaplaysta. Katso traileri alta.

Arvio: Marta Bałaga

Lisää luettavaa