Tänään tv:ssä: Upea roolisuoritus valkokangaslegendalta – Ei ihan tavallinen rikoselokuva

IMDb-arvosana 6,7.

Iäkäs kaveri, jolla on ase – silti todellinen herrasmies.

Näin todistajat kuvaavat Forrest Tuckeria miehen tekemien pankkiryöstöjen jälkeen. Mutta kuka tämä henkilö oikein on, nuori poliisi alkaa ihmetellä. Ennen pitkää kaksikon tiet risteävätkin.

Vuonna 2018 valmistunut Viimeinen herrasmies (The Old Man & The Gun) perustuu tositapahtumiin.

Forrest Tucker (1920–2004) meritoitui pankkikeikkojen lisäksi pakotaiturina, joka karkasi jopa San Quentinin liittovaltion vankilasta.

Erikoiset elämänvaiheet kiehtoivat pitkään elokuvantekijöitä, ja lähes kymmenen vuoden kehittelyn jälkeen David Lowery vei homman maaliin.

Ohjaaja-käsikirjoittaja on virittänyt tulkintaansa samaa melankolista väreilyä kuin edellistyöhönsä A Ghost Story (2017). Jotkut asiat vain menevät niin kuin menevät, eikä sille voi yhtään mitään.

Valkokangaslegenda Robert Redford on aito Tucker, joka ei opi uusia temppuja. Sissy Spacek empii mieheen törmäävänä leskenä ja Tom Waits tarinoi kuin livelavalla.

Casey Affleckista löytyy lain vastapuolelta eräänlainen Tuckerin vastinehahmo, joka ymmärtää elämästä enemmän kuin useimmat virkaveljensä.

Viimeinen herrasmies esitetään Yle Teemalla perjantaina 27.05.2022 klo 21.50. Katsottavissa Areenassa 25.6.2022 saakka. Alla traileri.

Arvio: Matti Komulainen

YouTube video