Tänään tv:ssä: ”Viiden tähden rikoselokuva” – Vuonna 2015 ilmestyi lajityyppinsä poikkeuksellinen valioyksilö

Episodin tähdet ★★★★★

1.4.2024 05:00

Espanjankielinen sana sicario merkitsee palkkatappajaa tai salamurhaajaa. Denis Villeneuven (Blade Runner 2049, Dyyni) ohjaaman vuoden 2015 elokuvan keskushahmo ei kuitenkaan ole rikollinen vaan poliisi. 

Emily Blunt esittää FBI-agenttia nimeltä Kate Macer, joka elokuvan alussa kunnostautuu vaarallisessa operaatiossa. Meksikolaisen huumekartellin hallussa pitämän talon seinien alta paljastuu joukko mätäneviä ruumiita.

Kate valitaan erikoistehtävään, jonka päämääränä on saada kiinni meksikolaiskartellin nokkamies. Kate saa esimiehekseen Josh Brolinin esittämän kokeneen Matt Graverin. Operaatioon liittyy myös kolumbialainen Alejandro (Benicio Del Toro), joka on eräänlainen huumepoliisin konsultti. Kate joutuu pian huomaamaan, että huumesodassa on tehtävä vaikeita moraalisia valintoja.

Denis Villeneuve hallitsee sekä älyllisen draaman että piinaavan jännityksen. Väkivaltaisesta huumerikollisuudesta on tehty lukuisia elokuvia, ja monet niistä ovat vieläpä erittäin hyviä, mutta Sicarion voi nostaa lajityyppinsä kärkeen. 

Mikä siitä tekee niin hyvän?

Ensinnäkin Emily Blunt on loistavana Katen roolissa. Kate on koko elokuvan sydän. Hän on erittäin pätevä FBI-agentti mutta myös kokemattomampi ja kenties naiivimpikin kuin Matt ja Alejandro. Samalla hän on kuitenkin selkärankaisempi ja moraaliltaan vahvempi.

Emily Bluntin lisäksi Benicio Del Toro jää vahvasti mieleen. Alejandro vaikuttaa ensin pelkältä sivuhahmolta, mutta hänen merkityksensä kasvaa salakavalasti tarinan edetessä.

Sicario on paitsi hätkähdyttävän vahva rikoselokuva myös monikerroksinen ja taitavasti kirjoitettu moraalitarina. Onkin yllättävää, että käsikirjoituksesta vastaa ensikertalainen. Taylor Sheridan tunnettiin aiemmin näyttelijänä muun muassa Sons of Anarchy -sarjassa. Villeneuve on siirtänyt Sheridanin tekstin upeasti elokuvaksi.

Suuri rooli on ollut myös mestarikuvaaja Roger Deakinsilla, joka toimi jo Vangittujen kuvaajana. Lähes kaikki Coen-veljesten elokuvat kuvannut Deakins on luonut Sicarioon vaikuttavaa kuvastoa kuvia auringonlaskuineen ja tummine varjoineen.

Sicario esitetään nyt Subilla kahteen otteeseen:

  • Ma 01.04.2024 klo 21.00
  • Su 07.04.2024 klo 22.50

Elokuva löytyy myös Viaplaysta ja Prime Videosta. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa