Tänään tv:ssä: Vuoden 1967 Bond-seikkailun parasta antia on vekotin, joka aiheutti vaaratilanteita kuvauksissa

Episodin tähdet ★★★

19.6.2024 05:00

”Elää kahdesti” on ainoa tapa elää! James Bond jälleen salaisissa tehtävissä.

Yllätyksellinen! Filmattu Japanissa.

Tällaisin lausein mainostettiin suomalaisessa julisteessa vuoden 1967 James Bond -seikkailua Elät vain kahdesti.

Amerikkalainen avaruusalus on kaapattu, ja Neuvostoliittoa epäillään syylliseksi. Ydinsodan uhkan haistava brittien tiedustelupalvelu MI6 ryhtyy sovittelemaan tilannetta ja usuttaa James Bondin (Sean Connery) kaappareiden jäljille. Johtolangat vievät Japaniin, jossa Bond saa vastaansa rikollisjärjestö Spectren pelätyn johtajan Ernst Stavro Blofeldin (Donald Pleasence).

Viekkaana Spectren naisagenttina nähdään saksalainen Karin Dor, ja Bondin tarkoitusperiä edistää Kissy Suzuki (Japanissa mittavan elokuvauran luonut Mie Hama). Klassikoksi kohonneen tunnuskappaleen tulkitsee Nancy Sinatra.

Ohjaaja Lewis Gilbert ohjasi sittemmin myös Bond-seikkailut 007 – Rakastettuni ja Kuuraketti.

Tarinan käsikirjoittaja Roald Dahl tunnetaan paremmin omintakeisena lastenkirjailijana (Jali ja suklaatehdas, Kuka pelkää noitia).

Elät vain kahdesti on valkokankaan Bond-seikkailuista viides. Muuten melko keskinkertaisen elokuvan kohokohtiin kuuluu näyttävä ilmataistelu. Siinä Bond käyttää erikoista lentolaitetta, joka muistuttaa sekä lentokonetta että helikopteria. Kyseessä on aivan oikea potkurivetoinen autogiro. Elokuvassa nähtävän autogiron, ”Pikku Nellien”, suunnitteli armeijan käyttöön Ison-Britannian ilmavoimien entinen upseeri Ken Wallis.

Bondin autogirossa on tietenkin erikoisvarustus. Autogiron voi purkaa osiin, ja se mahtuu neljään matkalaukkuun. Monipuoliseen aseistukseen kuuluu tavanomaisen konekiväärin lisäksi miinoja, lämpöohjattuja ohjuksia ja liekinheitin.

Ilmataistelu oli erittäin vaikea kuvata. Wallis ohjasi itse autogiroa, mutta kuvauksissa sattui monia vaaratilanteita. Wallis oli monta kertaa rysäyttää lentolaitteella päin kameraa, ja yksi kuvausryhmän jäsenistä loukkaantui, kun jalka osui roottoriin.

Elät vain kahdesti esitetään Nelosella kahteen otteeeseen.

  • Ke 19.6.2024 klo 21.00
  • La 22.6.2024 klo 21.00

Katso alta kohtaus, jossa Bond lentää vekottimella.

Lisää luettavaa