Tänään tv:ssä: Vuoden 1968 elokuva on kaikkien aikojen paras omassa lajityypissään – Näin sanovat sekä kriitikot että tavalliset katsojat

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 48.

Sergio Leone tunnetaan spagettiwesterneistä ja etenkin niin sanotusta dollaritrilogiasta, johon kuuluvat Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat.

Niiden jälkeen ilmestynyt Huuliharppukostaja (1968) on kuitenkin monien mielestä vielä upeampi saavutus. Se on majesteettisen hitaasti etenevä lännenelokuva, jossa Ennio Morriconen upealla musiikilla on entistä isompi merkitys.

Elokuvan keskushahmo on Charles Bronsonin esittämä päähenkilö, jolla ei ole nimeä. Häntä käytetään nimitystä Harmonica, sillä hän kantaa mukanaan huuliharppua.

Harmonica saapuu junalla kaupunkiin tapaamaan Henry Fondan esittämää Frank-nimistä miestä.

Frank on häikäilemätön murhaaja, joka elokuvan alkupuolella surmaa rauhallista elämää viettävän McBainin perheen. Harmonican yhteys Frankiin ei heti selviä, mutta hänellä on kalavelkoja selvästi maksettavana.

Huuliharppukostaja kuuluu elokuvahistorian merkkiteoksiin, jota rakastavat sekä kriitikot että tavalliset katsojat. Arvostettu The Guardian on nimennyt sen maailman parhaaksi lännenelokuvaksi.

Empire-lehden laajassa äänestyksessä valittiin 500 maailman parasta elokuvaa, ja Huuliharppukostaja sijoittui sijalle 14. Internet Movie Databasen Top 250 -listalla se on tällä hetkellä sijalla 50.

Huuliharppukostaja on esitetty tänä vuonna useampaankin kertaan televisiossa. Nyt on luvassa vielä kaksi esitystä:

  • Su 26.06.2022 klo 21.00, Nelonen
  • To 30.06.2022 klo 21.00, Hero

Katso alta kohtaus elokuvasta.

YouTube video