Tänään tv:ssä: Vuoden 1972 klassikkoelokuva on vangitseva matka pimeyden sydämeen

IMDb-arvosana 7,8.

15.11.2023 06:30

Vuonna 1972 valmistunut Aguirre, Jumalan viha oli ensimmäinen ohjaaja Werner Herzogin ja näyttelijä Klaus Kinskin monista yhteistöistä.  Se on kuin vaihtoehtoinen Ilmestyskirja. Nyt, jossa Kinski täyttää sekä Willardin että Kurtzin osat.

Espanjalaiset conquistadorit saapuvat Etelä-Amerikkaan 1560-luvulla, tarkoituksenaan löytää myyttinen El Doradon aarre. Perun viidakko osoittautuu kuitenkin etenemisen kannalta mahdottomaksi, ja matkan johtaja Gonzalo Pizarro päättää lähettää pienemmän retkikunnan Amazonin jokea pitkin etsimään aarretta.

Retkikuntaa johtaa kolme aatelista, joihin kuuluu häikäilemätön Lope de Aguirre (Kinski). Vallanhimoinen ja mielenterveytensä rajoilla keikkuva Aguirre ryhtyy lietsomaan kapinaa ja kaappaakin lopulta vallan, minkä alaisuudessa retkikunta etenee hitaasti mutta varmasti kohti pimeyden sydäntä.

Aguirre, Jumalan viha on vangitseva kuvaus mielen asteittaisesta hajoamisesta ja lopullisesta hulluudesta surrealistisessa ympäristössä, joka on itsessään järjen tuolla puolen. Amazonia pitkin yhä syvemmälle viidakkoon etenevä retkikunnan lautta on kuin metafora Kinskin sekoamiselle, jonka tulkitsemisessa tämä tekee täysin omaa tasoaan olevan suorituksen.

Elokuvassa on kaunis ja hypnoottinen musiikki, josta vastaa saksalaisen elektronisen musiikin suuruuksiin lukeutuva Popol Vuh.

Aguirre, Jumalan viha esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 15.11.2023 klo 23.05. Areenassa 30.4.2024 saakka. Katso traileri alta.

Arvio: Tuomas Riskala

Lisää luettavaa