Twin Peaks -fanit huomio – Helsinkiin tulee kulttisarjalle omistettu näyttely

Twin Peaks -aiheinen taidenäyttely tulee Helsinkiin.

3.1.2017 13:53

Peak Experience -ryhmänäyttely avaa vuoden 2017 näyttelykauden Albertinkadun Creat Spacessa.

Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 25 vuotta Twin Peaks -televisiosarjan ensiesityksestä. Kulttimaineen tavoittanut ja uusia yleisöjä edelleen keräävä sarja saa lähitulevaisuudessa jatkoa David Lynchin ja Mark Frostin käsikirjoittamana ja Lynchin ohjaamana.

Näyttelyn kuraattori Kati Heljakka osallistui taiteilevan tutkijan roolissa Twin Peaks -aiheiseen tieteelliseen konferenssiin Manchesterissa keväällä 2015.

”Olen sittemmin tutkinut televisiosarjan vastaanottoa etenkin leikin näkökulmasta. Raisa Kettusen lelullistamien Twin Peaks -valokuvien innoittamana minulle syntyi idea taidenäyttelystä, johon osallistaisin kutsunäyttelyn hengessä suomalaisia taiteilijoita, joilla on jonkinlainen suhde televisiosarjaan; katsojina, leikkijöinä, luovan työn tekijöinä ja taiteilijoina”, hän kertoo .

Tästä lähtökohdasta syntyi kymmenen tekijän ’dream team’, jossa on mukana myös kolumbialainen taiteilija. Näyttelyn työryhmään kuuluvat monipuolisesta tuotannostaan kansainvälisesti tunnetut nykytaiteilijat Jasmin Anoschkin, Mari Kasurinen ja Katja Tukiainen, kansainvälinen vaate-, taide- ja filmibrändi Ivana Helsinki, korusuunnittelija Henna Kallionkieli, visuaalisia maailmoja ammatikseen luovat ja valokuvaavat Johanna Lehtinen ja Carina Laine, amigurumitaiteilija Jennifer Ramirez sekä mm. lelukuvistaan/kuvaleikistään tunnetut Raisa Kettunen ja Kati Heljakka itse.

Näyttelyn nimi, Peak Experience, viittaa huippukokemukseen. Huippukokemus kuvaa amerikkalaisen psykologin Abraham Maslowin (1908–1970) mukaan onnen ja täyttymyksen hetkeä, jolla on merkitystä hyvinvoinnille ja henkiselle kehitykselle.

Taideteoksilla, tilallisilla tunnelmilla ja osallistujien mielikuvituksella leikittelevä näyttely on taiteellinen tribuutti David Lynchin ja Mark Frostin luomalle maagiselle tarinamaailmalle. Peak Experience -näyttelyssä minimalismi kohtaa kruusatun, muovimateriaali luonnonmystiikan ja kauneus kauheuden. Samanaikaisesti läsnä ovat lisäksi huumori, ilkikurisuus, unenomaisuus ja mystiikka.

Peak Experience. 5.–17.1.2017. Creat Space, Albertinkatu 12, Helsinki. Avajaiset to 5.1. klo 18, sen jälkeen avoinna klo 12–18 (ma suljettu).

Lisää luettavaa