Vuohien invaasio puhaltaisi uusia tuulia elokuvastudioiden ääniosastoille

3.3.2013 18:21

Wilhelm screamina tunnettu ulvahdus on ääniefekti, jota on käytetty yli 200 elokuvassa.

Warner Brosin äänikirjastosta löytyvän alkuperäisnauhoitteen nimilapussa seisoo ”Man being eaten by alligator”, mutta älähdystä on käytetty varsinkin luodista saavien ja korkealta putoavien äänenä.

Wilhelm scream on saanut nimensä karjahtaja-näyttelijä Sheb Wooleyn esittämältä sotamies Wilhelmiltä elokuvassa Palava nuoli (1953). Ulvahdus on kuultu ensimmäisen kerran tiettävästi jo länkkärissä Etäiset rummut (1951), jossa Gary Cooper taistelee verenhimoisia villejä vastaan. Ääniarkiston alkuperäisnauhoitetta pidetään silti Wooleyn tuottamana.

Sitten 50-luvun Wilhelm-kiljahdusta on käytetty paitsi ääniefektinä, myös pikku silmäniskuna esimerkiksi Tähtien sodassa, Indiana Jonesin seikkailuissa ja lukuisissa piirretyissä.

Kiljunnan ystävät tuntevat myös The Howie Screamin (youraagh) eli ”vatsaavääntävän ulvahduksen ja kaukaisuuteen putoamisen”. Esimerkiksi Grizzly Bomb selittää Howien ja Wilhelmin erot seikkaperäisesti videoklippien avulla.

Internet on luonnollisesti tulvillaan erilaisia Wilhelm scream -kokoomavideoita. Sympaattisimpia lienee kuitenkin vuohien suosiollisella avustuksella tehty ehdotus tuotantoyhtiöille, The New Wilhelm Scream:

Täältä löydät melko kattavan listan Wilhelm-kiljahdusta käyttävistä elokuvista.

Kuva elokuvasta Tropic Thunder (2008), Wilhelm scream -leffoja sekin.

(Episodi/HM)

Lisää luettavaa