Voiko elokuvasarjan kolmas osa olla hyvä: katso Episodin Top 10

Elokuvien jatko-osat ovat hieman ongelmallisia. Kakkososat harvoin yltävät alkuperäisen tasolle. Kolmososat ovat usein vieläkin huonompia. Poikkeuksia kuitenkin tulee silloin tällöin. Trilogian päättävä kolmososa saattaa joskus muodostua jopa avauselokuvaa voimakkaammaksi kokemukseksi.

Teksti: Jussi Huhtala

10. Rocky III

Sylvester Stallonesta tuli kertaheitolla supertähti itse kirjoittamallaan tarinalla Rocky (1976). Kakkososassa (1979) jatkettiin ensimmäisen elokuvan (melo)dramaattisella linjalla, mutta Rocky III:ssa (1982) siirryttiin viihteellisempään suuntaan. Viihdettä tarjoaa muun muassa painija Hulk Hogan, mutta päävastustaja on Mr. T:n esittämä James ”Clubber” Lang, joka erehtyy loukkaamaan Rockyn Adrian-vaimoa. Hikeä ja adrenaliinia uhkuvan leffan kruunaa Survivor-yhtyeen esittämä tunnusbiisi Eye of the Tiger. Ikuisesti mieleen jää myös Rockyn ja Apollo Creedin juoksutreeni uimarannalla, joka päättyy veljelliseen kirmailuun ranta-aalloissa.

9. Day of the Dead

George A. Romero on tehnyt elämäntyönsä zombileffoilla, ja häntä voikin perustellusti pitää modernin zombielokuvan isänä. Lajityypin esikuvaksi muodostunut Night of the Living Dead (1968) on saanut jatkoa useilla elokuvilla. Lähes kaksikymmentä vuotta alkuperäisen jälkeen ilmestynyt kolmososa Day of the Dead ei ole aivan alkuperäisen veroinen klassikko mutta jatkaa sarjaa vaikuttavasti. Ensimmäisen elokuvan maatilan ja kakkosen kauppakeskuksen jälkeen zombit ovat kolmannessa osassa vallanneet koko maailman. Pieni ryhmä sotilaita ja tiedemiehiä on pelastautunut maanalaiseen ohjussiiloon.

8. Kummisetä III

Kuusitoista vuotta myöhemmin kakkososan jälkeen ilmestynyt Kummisetä III tuntui tuoreeltaan suurelta pettymykseltä, mutta myöhemmin tarkasteltuna voi silti todeta, että se päättää Kummisetä-trilogian kunniakkaasti. Al Pacino iäkkäänä patriarkkana ja Andy García Sonny Corleonen poikana tekevät hienot roolityöt, mutta ohjaaja Francis Ford Coppolan oma tytär, myöhemmin itsekin ohjaajana menestynyt Sofia Coppola osoittautui näyttelijävalintana virheeksi.