Voiko elokuvasarjan kolmas osa olla hyvä: katso Episodin Top 10

Elokuvien jatko-osat ovat hieman ongelmallisia. Kakkososat harvoin yltävät alkuperäisen tasolle. Kolmososat ovat usein vieläkin huonompia. Poikkeuksia kuitenkin tulee silloin tällöin.

11.5.2012 15:27

Trilogian päättävä kolmososa saattaa joskus muodostua jopa avauselokuvaa voimakkaammaksi kokemukseksi.

Teksti: Jussi Huhtala

10. Rocky III

Sylvester Stallonesta tuli kertaheitolla supertähti itse kirjoittamallaan tarinalla Rocky (1976). Kakkososassa (1979) jatkettiin ensimmäisen elokuvan (melo)dramaattisella linjalla, mutta Rocky III:ssa (1982) siirryttiin viihteellisempään suuntaan. Viihdettä tarjoaa muun muassa painija Hulk Hogan, mutta päävastustaja on Mr. T:n esittämä James ”Clubber” Lang, joka erehtyy loukkaamaan Rockyn Adrian-vaimoa. Hikeä ja adrenaliinia uhkuvan leffan kruunaa Survivor-yhtyeen esittämä tunnusbiisi Eye of the Tiger. Ikuisesti mieleen jää myös Rockyn ja Apollo Creedin juoksutreeni uimarannalla, joka päättyy veljelliseen kirmailuun ranta-aalloissa.

9. Day of the Dead

George A. Romero on tehnyt elämäntyönsä zombileffoilla, ja häntä voikin perustellusti pitää modernin zombielokuvan isänä. Lajityypin esikuvaksi muodostunut Night of the Living Dead (1968) on saanut jatkoa useilla elokuvilla. Lähes kaksikymmentä vuotta alkuperäisen jälkeen ilmestynyt kolmososa Day of the Dead ei ole aivan alkuperäisen veroinen klassikko mutta jatkaa sarjaa vaikuttavasti. Ensimmäisen elokuvan maatilan ja kakkosen kauppakeskuksen jälkeen zombit ovat kolmannessa osassa vallanneet koko maailman. Pieni ryhmä sotilaita ja tiedemiehiä on pelastautunut maanalaiseen ohjussiiloon.

8. Kummisetä III

Kuusitoista vuotta myöhemmin kakkososan jälkeen ilmestynyt Kummisetä III tuntui tuoreeltaan suurelta pettymykseltä, mutta myöhemmin tarkasteltuna voi silti todeta, että se päättää Kummisetä-trilogian kunniakkaasti. Al Pacino iäkkäänä patriarkkana ja Andy García Sonny Corleonen poikana tekevät hienot roolityöt, mutta ohjaaja Francis Ford Coppolan oma tytär, myöhemmin itsekin ohjaajana menestynyt Sofia Coppola osoittautui näyttelijävalintana virheeksi.

7. Jedin paluu

Jedin paluu on virallisesti kuudes osa George Lucasin Tähtien sota -saagassa, mutta jos ajatellaan elokuvasarjan ilmestymisjärjestystä, sitä voi täydellä syyllä kutsua kolmososaksi. Jedin paluu päättää oman trilogiansa. Vaikka Jedin paluu jatkoi ansiokkaasti Tähtien sodan ja Imperiumin vastaiskun suosiota ja menestystä, ei se silti yllä aivan niiden tasolle. Yksi syy voi olla siinä, että Lucas jätti ohjaajan tehtävät lajityypissä kokemattomalle Richard Marquandille. Taistelukohtaukset ja näyttävät tehosteet toimivat silti hienosti.

6. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki

Viimeinen ristiretki on Indiana Jones -elokuvista hauskin, mutta jatkuvassa liikkeessä pysyvä seikkailu on silti ykkössijalla. Kiinnostavan lisän elokuvasarjaan tuo elokuvassa esitelty Indianan isä, jota esittää Sean Connery. Tuottajana toiminut George Lucas ei aluksi halunnut Connerya rooliin, mutta ohjaaja Steven Spielbergille ei riittänyt pelkkä Graalin maljan perässä juokseminen. Ohjaaja sai onneksi tahtonsa läpi. Syntyi unohtumaton isähahmo, jota ilman seikkailusta olisi varmasti tullut tylsempi.

5. Medusan sinetti


Robert Ludlumin agenttiromaaniin perustuva Medusan verkko (2002) oli tehokas ja vetävä trilleri muistinmenetyksestä kärsivästä CIA-agentista Jason Bournesta (Matt Damon). Ensimmäisen elokuvan ohjaaja Doug Liman väistyi ohjaajan pallilta jatko-osassa Medusan isku (2004), jonka ohjasi Paul Greengrass. Se jatkoi Bournen tarinaa niin onnistuneesti, että Greengrass ohjasi myös sähäkän kolmannen osan, jossa Bourne selvittelee menneisyyttään ja pakenee CIA:ta Venäjällä ja Marokossa. Medusan sinetti on harvinainen esimerkki siitä, että kolmas elokuva sarjassa on trilogian paras.

4. Toy Story 3

Medusan sinetin tapaan Toy Story -elokuvasarjan kolmososan voi nostaa trilogiansa parhaaksi. Se ei tässä tapauksessa ole ihan pieni saavutus, sillä sekä Toy Story (1995) että Toy Story 2 (1999) ovat paitsi loistavia digianimaatioita myös valloittavia tarinoita. Aiemmat osat ohjannut John Lasseter pysytteli kolmannessa tuottajan roolissa, ja ohjaajaksi nostettiin kahdessa ensimmäisessä elokuvassa leikkaajana toiminut Lee Unkrich.

3. 007 ja Kultasormi

James Bond -elokuvista järjestyksessä kolmas, vuonna 1964 valmistunut 007 ja Kultasormi, on yli 20 Bond-elokuvan sarjassa yksi onnistuneimmista, ehkäpä jopa kaikkein paras. Tarina Ford Knoxin kultavarannon räjäyttämistä suunnittelevasta Auric Goldfingeristä on häpeilemättömän viihdyttävä agenttiseikkailu, ja se teki Bondin hahmosta ilmiön, jollaisena se on säilynyt 40 vuotta. Vaikka Kultasormi on jo kolmas Bond-elokuva, vasta siinä luotiin monet tulevien 007-elokuvien keskeiset ja tutut elementit.

2. Kolme väriä: Punainen

Kolme väriä: Punainen jäi puolalaisen mestariohjaaja Krzysztof Kieslowskin (1941–1996) viimeiseksi elokuvaksi. Se on päätös väritrilogialle, jonka elokuvat on nimetty Ranskan lipun värien mukaan. Trilogian elokuvat ovat itsenäisiä tarinoita, ja niissä on eri päähenkilöt, mutta kyseessä on yhtenäinen kokonaisuus. Vertauskuvina toimivat Ranskan vallankumouksen ihanteet vapaus (sininen), veljeys (valkoinen) ja tasa-arvo (punainen). Väri on myös elokuvien visuaalinen elementti, joka näkyy monissa kohtauksissa.

1. Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

Peter Jackson ja Taru sormusten herrasta -trilogian tuottajat ottivat valtavan riskin filmatisoimalla kaikki sarjan kirjat peräkkäin. Elokuvahistorian suurin taloudellinen uhkapeli onnistui yli kaikkien odotusten. Sekä kriitikot, suuri yleisö että Tolkien-kirjojen fanit ottivat elokuvasarjan vastaan hurmoksella. Se ei ole ihme, sillä kaikki kolme osaa ovat erinomaisia elokuvia. Kuninkaan paluu on trilogian majesteettinen päätös. Se ei välttämättä ole parempi kuin edelliset osat, mutta Jackson pystyi pitämään yllä saman tinkimättömän kunnianhimon kuin aikaisemmissa osissa. Tarina tempaa katsojan mukaansa ratkaisemaan sormuksen lopullista kohtaloa.

Lue tarkemmat perustelut uudesta Episodista 5/2012. Ilmestynyt 11.5.2012.

Aiemmat Top 10 -jutut
Eläinelokuvat Top 10
Kauneimmat elokuvat Top 10
Kaupalliset flopit Top 10
Vuoden 2011 dvd-ensi-illat Top 10
Leffatatuoinnit Top 10
Pingviinielokuvat Top 10
Epidemiaelokuvat Top 10
Agenttiparodiat Top 10
Pariisi mielessämme Top 10
Eläinten vastaisku Top 10
Omalaatuiset rakkaustarinat Top 10
Elizabeth Taylor Top 10
Autokaahailut Top 10
Taiteilijat konfliktissa Top 10
Vanhat sankarit Top 10

Lisää luettavaa