Ylen Mannerheim-elokuva on kenialaisten, virolaisten ja suomalaisten yhteistuotanto

Ylen Suomen Marsalkka -elokuvan tuotantoryhmä toteutti Gustaf Mannerheimin elämästä kertovan elokuvan Kenian Suuressa hautavajoamassa. Lopputuloksena on elokuva suomalaisesta sankaritarinasta toisen kulttuurin silmin.

Elokuva Suomen Marsalkka (The Marshal of Finland) kuvattiin Nairobin ympäristössä touko-kesäkuun aikana kansainvälisen työryhmän voimin, kerrotaan Ylen tiedotteessa. Kenialainen Telley Savalas Otieno esittää elokuvassa Gustaf Mannerheimia. Elokuvan on ohjannut Gilbert Lukalia, ja sen ovat tuottaneet yhteistyössä Ylen kanssa kenialainen tuotantoyhtiö Savane Productions ja virolainen Filmistuudio Kalevipojad.

Elokuvahankkeen tekoprosessia on myös seurattu koko kevään ajan. Ennen elokuvan tv-esitystä nähdään Yle Teemalla kuusiosainen dokumentaarinen sarja Operaatio Mannerheim, joka kertoo siitä, miten ja miksi The Marshal of Finland valmistui.

Elokuvassa kerrotaan Gustaf Mannerheimin tarina kenialaisen tarinankerronnan keinoin. Keskiössä on Mannerheimin tuntemattomampi yksityinen puoli: epäonnistunut avioliitto Anastasia Arapovan kanssa ja intohimoinen rakkaussuhde nuoren Kitty Linderin kanssa vapaussodan jälkeen.

– Kyseessä on universaali kertomus miehestä, jolla on vaikeuksia sovittaa yhteen perhe-elämä ja ura, kiteyttää ohjaaja Gilbert Lukalia.

– Elokuva perustuu minun ja virolaistuottaja Ken Saanin alkuperäisideaan. Kun meille avautui ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa elokuva yhdessä Afrikan nopeimmin kasvavista elokuvakeskuksista, tartuimme siihen heti. Kyseessä on ensimmäinen suomalais-virolais-kenialainen fiktiotuotanto, kertoo elokuvan tuottaja Erkko Lyytinen. – Halusimme elokuvan avulla tutkia sankarimyyttiämme tuoreesta näkökulmasta, kohdetta kunnioittaen ja faktoissa pitäytyen. Elokuva on kuitenkin fiktiivinen tulkinta Mannerheimin elämästä.

Ylen tiedotteen mukaan ohjaaja Lukalia ja näyttelijä Savalas Otieno ovat molemmat tehneet pitkän ja monipuolisen uran elokuva-alalla. Savalas Otieno on esiintynyt lukuisissa elokuva- ja teatterituotannoissa Keniassa ja Euroopassa. Lukalia puolestaan on ohjannut niin elokuvia, tv-sarjoja kuin teatteriesityksiäkin.

The Marshal of Finland saa ensi-iltansa 28. syyskuuta 2012 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Elokuva ja dokumenttisarja muodostavat ohjelmistollisen kokonaisuuden: Operaatio Mannerheim esitetään Yle Teemalla joka ilta 30.9.–5.10.2012 ja elokuva Suomen Marsalkka niin ikään Yle Teemalla lauantaina 6.10.2012. Elokuva ja dokumenttisarja uusitaan Yle TV1:ssä.