Termit haltuun: Elokuvakritiikin aakkoset

Ota tästä elokuvakritiikin termit haltuun. Tai ehkä parempi, ettet ota.

8.5.2024 20:16

A. Auteur. Ohjaaja-käsikirjoittaja, joka tekee muutakin kuin kaupallista huttua. Pitäähän sellaiselle olla komealta kalskahtava vieraskielinen nimi.

B. Brutaali. Kun kriitikko on väkivaltaisten elokuvien ystävä ja innostuu hieman liikaa, hän käyttää sanaa brutaali. Kriitikkojen edellinen polvi käytti sanaa ”vastenmielinen”.

C. Cinema. Ennen puhuttiin elokuvataiteesta, nykyään cinemasta. Sitä tekee esimerkiksi Martin Scorsese, jonka mielestä sarjakuvafilmatisoinnit eivät ole cinemaa. Ja siinä hän on täysin oikeassa.

D. Draamapuoli. Elokuvassa kaikki se, mikä ei ole toimintaa. Draamapuoli pitää olla ohjaajalla hallussa.

E. Eeppinen. Kaikki elokuvat, joiden tapahtumat sijoittuvat 1800-luvulle tai kauemmas menneisyyteen. Tai vaihtoehtoisesti tulevaisuuteen.

F. Fellinimäinen. Kriitikko ei oikeastaan tunne Federico Fellinin elokuvia, mutta tämä sana sopii moneen paikkaan, koska eivät niitä enää tunne lukijatkaan.

G. Genre-elokuva. Suomessa kaikki elokuvat, jotka eivät ole saaneet Elokuvasäätiön tukea. Ulkomainen genre-elokuva voi olla mikä tahansa elokuva, jonka kriitikko on nähnyt festareilla.

H. Hidastempoinen. Joskus ohjaaja haluaa kertoa vakavan tarinan ja tehdä sen huolellisesti. Kriitikon mielestä sellainen on pitkästyttävää.

I. Intensiivinen. Tätä voi käyttää usein, oli kyseessä sitten jännäri tai draama. Sana sopii niin moneen yhteyteen, että se ei enää tarkoita mitään.

J. Juonipaljastus. Kaikki kriitikot tietävät, että niitä pitää välttää, mutta kun tekstiä ei muuten synny riittävästi, niin kerrotaan sitten sekin, mitä lopussa tapahtuu.

K. Kulttielokuva. Pienen fanijoukon omakseen ottama, vähälle huomiolle jäänyt merkkitapaus. Jostain syystä kriitikot kutsuvat myös Taru sormusten herrasta -trilogiaa, Dyyniä ja Matrixia kulttielokuviksi.

L. Lämminhenkinen. Kaikki romanttiset komediat, joille kriitikko antaa vähintään kolme tähteä. Sopii myös elokuviin, joiden päähenkilöt ovat reilusti eläkeiän ylittäneitä. Ei tosin koske Liam Neesonia tai Sylvester Stallonea.

M. Mielenkiintoinen. Kun kriitikko tuntee kotimaisen elokuvan tekijät, mutta ei halua sanoa suoraan, mitä ajattelee.

N. Nerokas. Maailmassa on hämmästyttävän paljon neroja ja neroutta, jos elokuvakritiikkejä on uskominen.

O. Oscar-ainesta. Kun kriitikko ei osaa kuvailla, miksi elokuva tai näyttelijä on hyvä.

P. Pyörä. Sitä ei keksitä uudestaan, mutta kriitikko voisi keksiä välillä muitakin kielikuvia.

Q. Quentin. On aina hyvä verrata Quentin Tarantinoon, kun kriitikko näkee rikoselokuvan, jossa yhdistellään väkivaltaa ja komediaa.

R. Ranska. Tästä maasta tulee elokuvia, joille pitää antaa aina vähintään kolme tähteä, koska muuten kriitikkoa saatetaan pitää sivistymättömänä.

S. Synkkä. Ehdottomasti positiivinen adjektiivi. Kun jotain tehdään uudestaan vähän paremmin, siitä tulee synkempi. Kuten Christian Bale Batmanina.

T. Tähdittää. Ei tarkoita pääosan esittämistä vaan sitä, mitä kriitikko tekee, eli antaa tähtiä.

U. Universaali. Kun pitää keksiä joku hienompi ilmaisu kuin yleismaailmallinen tai kaikkia katsojia koskettava.

V. Verinen. Huonostakin kauhusta innostuvan kriitikon käyttämä termi elokuvalle, jota pitää hehkuttaa vain sen takia, että kuvauksissa käytettiin ämpärikaupalla tekoverta.

W. Wannabe. Coolilta kalskahtava etuliite toimii aina. Ehkä voisi kuitenkin keksiä jotain tuoreempaa, sillä jo vanhempasi käyttivät tätä.

X. X-Files. Vaikka Gillian Anderson ja David Duchovny tekisivät mitä, ei heidän yhteydessään voi jättää mainitsematta X-Files-sarjaa eli Salaisia kansioita.

Y. Yliarvostettu. Kun kriitikko on yksin eri mieltä koko maailman kanssa siitä, onko elokuva hyvä.

Z. Zombi. Ammattitaitoisen kriitikon on syytä pitää mielessä, että kaikki elävät kuolleet eivät ole zombeja. Elokuvafanit ovat tästä hyvin tarkkoja.

Å. Elokuvalle pitää antaa kohteliaisuudesta lisäpisteitä ruotsin kielen käytöstä, oli kyseessä sitten suomalainen tai ruotsalainen elokuva, vaikka kriitikko mieluummin katselisi jotain muuta.

Ä. Äiti. Ainoa ihminen, joka lukee kriitikon kaikki tekstit ja on niistä samaa mieltä.

Ö. Överi. Kun kriitikko ei oikein osaa kuvailla, mikä elokuvassa menee pieleen, kaikki menee överiksi.

Jussi Huhtala