Jeti

Pikkunäppärä, vanhakantainen ja ennalta-arvattava tarina nuoren tytön ja nuoren lumimiehen ystävyydestä ja pakomatkasta Shangaista Himalajan vuoristoon.

17.10.2019 08:49
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 18.10.2019

Jeti eli lumimies, sen amerikkalaisserkku Isojalka, skotlantilainen Loch Nessin hirviö ja mitä näitä onkaan, ovat kiehtoneet ihmismieltä jo hyvin pitkään. Jetistä löytyy maininta kiinalaisessa tietokirjassa 3 000 vuoden takaa. Niinpä niistä on tehty lukuisia kirjoja, sarjakuvia ja elokuvia. Siihen samaan rakoon solahtaa uusi kiinalaisrahoitteinen Jeti.

Entinen vuorikiipeilijä herra Burnish (äänenä Eddie Izzard, suomeksi Robin Svartström) on vanhoilla päivillään miljardöörinä ryhtynyt metsästämään lumimiestä, koska nuorempana hänelle naurettiin asiasta. Eräskin presidentti ei siis ole ainoa rikas, jolla on hyvin herkkä nahka. Nyt nuori sellainen on jäänyt satimeen, ja sitä on tarkoitus esitellä kansainväliselle lehdistölle naurujen lopettamiseksi. Mutta pahus soikoon, kun otus ei haluakaan pysyä vangittuna, vaan sen onnistuu karata piiloon Shanghain katoille.

Kyseinen katto sattuu olemaan elokuvan päähenkilön, teinityttö Yin (Chloe Bennet, Maaria Nuoranne) kotitalo. Yi kaipaa isäänsä ja haaveilee kiertomatkasta Kiinassa. Sitä varten hän kesälomallaan koulusta tekee monenlaista hanttihommaa. Kas vain, Yi ja Jeti kohtaavat ja ystävystyvät.

Yi ymmärtää, että nuori ja pelokas Jeti on saatava takaisin kotiin Himalajan vuoristoon ja pois Burnish-yhtiön kynsistä. Mukaan joutuvat naapurinpoika Peng (Albert Tsai, Rasmus Kärkkäinen) sekä tämän pinnallinen ja turhamainen serkku Jin (Tenzing Norgay Trainor, Riku Leskinen) Burnishin yksityisen iskujoukon takaa-ajamina.

Jetin toteutuksesta vastaa amerikkalainen Dreamworks Animation. Mutta koska rahoitus tulee Kiinasta, pitää sen lauluja laulaa. Tekijöillä on selvästi ollut tiukkaan määrätyt ehdot kuinka Kiinaa ja kiinalaisia tulee esittää, mikä syö mojovasti käsikirjoituksen tasoa. Näemme Keskustan valtakunnan, kuten kiinalaiset maataan kutsuvat, valtavana, moninaisena ja onnellisena ihmeiden maana. Tarinana elokuva on konservatiivinen ja yllätyksetön. Myös sen hahmoissa tapahtuvat luonteenmuutokset tapahtuvat aivan liian nopeasti, jotta niitä voisi ottaa tosissaan.

 

Jeti -elokuvan traileri

Lisää luettavaa