Kilpa-autoilu vauhdittaa monenlaisia elokuvia. Osa teoksista rekonstruoi todellisuutta Ron Howardin syyskuisen ensi-illan Rush tavoin – draaman jännite on kehitetty legendaaristen F1-kuljettajien James Huntin ja Niki Laudan keskinäisestä kilvoittelusta. Rajattuun ympäristöön saadaan ladattua paitsi sähäkkää toimintaa myös kärjistettyjä ihmissuhteita radan tapahtumien heijastuessa henkilöiden kanssakäymiseen.
Kilpa-autoiluelokuvat erottuvat kaahausleffoista. Erilaiset ratamiljööt sääntöineen asettavat elokuville tiukat puitteet verrattuna adrenaliiniseen katusuditteluun ja kanuunakuulailuun muun liikenteen joukossa. Teoksia voi pitää urheiluelokuvien alagenrenä – vastaava kentän ja kulissien välinen dynamiikka löytyy vaikkapa nyrkkeily- ja baseball-leffoista.
Kaasuttelu kilpakumppaneita tai kelloa vastaan onkin oma maailmansa. Sitä on tulkittu eri näkökulmista alkaen dokumentaarisia sävyjä sisältävistä, aitoon kisaympäristöön sijoittuvista teoksista ja ulottuen aina komediaan ja animaatioon.
Ajoympäristö voi olla kiihdytyssuora tai maratonmittainen kestävyystesti – yhden asfaltti johtaa parempaan elämään, toinen kokee ajamisen elintoiminnoksi hengittämisen tavoin. Äärimmillään radalla kamppaillaan elämästä ja kuolemasta: todellisuudessakin monen ammattikuljettajan elämä on päättynyt ajosaappaat jalassa.
Niin tai näin, jännitystä ja kiperiä tilanteita ei puutu silloin kun aja-komento kajahtaa.
Teksti: Matti Komulainen
10 Speedway – Vauhtihullut (1968)

Kovapäinen Elvis joutuu managerin mokailun vuoksi tienaamaan veromätkyjä ratissa Nancy Sinatran esittämä voutin tarkastaja kannoillaan. Charlotte Motor Speedway -radalla Pohjois-Karoliinassa kuvattu kuminkäryisen ratadraaman, romanttisen komedian ja siirappisen musikaalin sekoitus vei aitoon NASCAR-ympäristöön. Mukana on useita 1960-luvun huippukuskeja kuten Richard Petty, Buddy Baker, Cale Yarborough ja Tiny Lund.
9 Riemukupla (1968)

Epäonninen kilpa-ajaja on luisunut urallaan kaikkien mollaamaksi romurallikuskiksi. Sattuma heittää nöyryytetyn miehen yksiin Herbien, inhimillisiä ominaisuuksia omaavan kupla-Volkkarin kanssa. Hehkeä donna mielessään suhari käy kisaamaan itseään isompien sarjaan, mutta kun tiimissä on zen-sivistynyt mekaanikko ja sympaattinen saksalaisauto, mitä tahansa saattaa tapahtua.
8 Days of Thunder – Ukkosta radalla (1990)

Nuori ja lupaava suhari Cole Trickle (Tom Cruise) rekrytoidaan NASCAR-ympyröihin. Mies joutuu tuittupäisyyttään opettelemaan ratalajin hienoudet kantapään kautta. Todellisiin hahmoihin perustuvassa tarinassa talli on tunteeton organisaatio, ja ainostaan voitolla on merkitystä. Niinpä Colen pestanneesta ystävästä tulee katkera vastustaja ja ovaalissa kovia kokeneesta tylyttäjästä puolestaan yllättävä tukija pahan paikan tullen.
7 Autot (2006)

John Lasseter teki ison tilin animaationsa tuottajille, päristeleväthän pikkuräikköset omissa pihakisoissaan leffasta tutuilla leluilla lähes vuosikymmen Autojen ensi-illan jälkeenkin. Amerikkalaista ratakisaamista juniorikatsojille muokannut Pixar-ihme käsittelee viime kädessä arkisia ongelmia. Urhea haastaja joutuu kohtaamaan monenlaisia vastoinkäymisiä ennen maaliviivaa.
6 Juhlat ovat ohi (1979)

Kuusi vuotta George Lucasin hittileffan jälkeen valmistuneessa jatko-osassa näytettiin, miten Svengijengi ’62 – American Graffitin nuorille kävi. Keskeiseen osaan nousi John Milnerin (Paul Le Mat) epäonninen kamppailu itsenäisenä autotiiminä isojen tallien puristuksessa. Auton huoltaminen ja virittäminen kisakuntoon, varikolla vierailleen islantilaisen (!) naisen herättämät ajatukset ja varsinaiset kiihdytysajot heijastivat vanhan ystäväjoukon muiden jäsenten vaiheita.