Ben Affleck paljastaa CIA:n suuren huijauksen

18.10.2012 18:01

Chambersilla oli operaatiota varten sopiva käsikirjoituskin olemassa. Hän oli ollut mukana tieteiselokuvan Lord of the Light esituotannossa. Elokuva ei koskaan valmistunut, mutta esituotanto oli edennyt pitkälle. Kuuluisa sarjakuvataiteilija ja Ryhmä-X:n luoja Jack Kirby oli palkattu piirtämään konseptikuvia elokuvan tulevia kuvauksia silmällä pitäen. Käsikirjoitus ja Kirbyn piirtämät näyttävät kuvat olivat yhä Chambersin hallussa, sillä hänen piti toimia elokuvan maskeeraajana. Konseptikuvat olivat loistavaa rekvisiittaa tekeillä olevalle kuvitteelliselle elokuvalle.

Lord of the Lightin tapahtumat sijoittuivat planeetalle, jonka maisemat muistuttivat hieman Irania. Teheranilainen basaari sopisi mainiosti erään tärkeän kohtauksen lavasteeksi.

Mendez piti käsikirjoitusta juuri sopivana, mutta hän teki yhden merkittävän muutoksen. Hän poisti käsikirjoituksesta kansilehden ja antoi elokuvalle nimen Argo. Nimi napattiin kreikkalaiseen mytologiaan perustuvasta fantasiaelokuvasta Taistelu kultaisesta taljasta (1963). Argo on elokuvan alus, jolla tarinan sankari Jason purjehtii, ja elokuvan englanninkielinen nimi onkin Jason and the Argonauts.

Lavastettu elokuvayhtiö sai nimen Studio Six Productions, mikä viittasi kuuteen amerikkalaisdiplomaattiin. Valeyhtiöllä oli Hollywoodissa täydellinen toimisto paikalla, joka vapautui Michael Douglasilta sen jälkeen, kun Kiina-ilmiö valmistui. Toimisto oli varustettu puhelimilla ja kirjoituskoneilla, ja rekvisiittana oli julisteita ja filmikelojen koteloita. Yksi puhelinlinja oli varattu CIA:n käyttöön.

Mendez ja Chambers suunnittelivat sivun kokoisen mainoksen, joka julkaistiin elokuvabisneksen ykköslehdissä Varietyssä ja Hollywood Reporterissa. Kun ne julkaistiin, kaksi muuta puhelinta alkoi soida. Molemmat lehdet halusivat tehdä tulevasta tieteiselokuvasta artikkelit. Toimistolla päivystävä Sidell joutui vastaamaan elokuvaan liittyviin kysymyksiin kieli keskellä suuta. Hän kertoi, että elokuvaan tulee niminäyttelijöitä, mutta yksityiskohdat halutaan pitää salassa. Sidellillä oli paljon tuttuja elokuva-alalla, ja häneltä alettiin kysellä töitä Argossa.  Hän joutui ottamaan vastaan ehdotuksia muistakin kehitteillä olevista projekteista.

Vaikeampi tehtävä oli kuitenkin Mendezillä, joka matkusti väärennetyt passit mukanaan Teheraniin. Hänen piti etsiä käsiinsä piileskelevät amerikkalaisdiplomaatit, suostutella heidät esittämään filmiryhmän jäseniä ja saattaa heidät Kanadaan lähtevään lentokoneeseen. Ben Affleckin elokuva kertoo loput.

Argo perustuu Joshuah Bearmanin Wired-lehdessä kirjoitettuun artikkeliin, jonka pohjalta Chris Terrio laati käsikirjoituksen. Elokuva pohjautuu myös Mendezin kirjoittamaan kirjaan The Master of Disguise. Elokuvan roolihahmot pohjautuvat pääosin todellisiin henkilöihin, mutta mukana on yksi kokonaan Terrion luoma hahmo: vale-Argon tuottaja Lester Siegel, jota esittää veteraaninäyttelijä Alan Arkin. Elokuvassa tapahtumia on luonnollisesti jonkin verran dramatisoitu. Tämän artikkelin faktat kuitenkin perustuvat Wired-lehden ja Hollywood Reporterin tietoihin, jotka eivät ole peräisin elokuvasta vaan tosielämän tapahtumista. Tieteiselokuvaa nimeltä Argo ei koskaan ollut olemassa, mutta tapahtumat sen ympärillä ovat täyttä totta.

Lue lisää Argo-elokuvasta uudesta Episodista  10/2012.