Latinalaisamerikkalainen elokuvafestivaali VII Cinemaissi näyttää dokumenttielokuvan Newen Mapuche, jonka itse ohjaaja Elena Varela esittelee.
Newen Mapuche kertoo chileläisen alkuperäiskansan nykytilanteesta, heidän syrjinnästään ja taistelustaan omista maistaan.
Elena Varela tutustui mapuche-kansan tilanteeseen yllättäen opiskellessaan stipendiaattina Saksassa ja päätti tuoda aiheen valkokankaalle. Aluksi hän suunnitteli dokumenttielokuvaa kolmesta heimon naisvaikuttajasta. He kieltäytyivät ohjaajan ehdottamasta naisnäkökulmasta, mutta ehdottivat että Elena sen sijaan käsittelisi elokuvassaan laajemmin mapuche-kansaa ja sen ongelmia, erityisesti syrjintää, metsä- ja maatalousyritysten harjoittamaa heimon maiden anastamista sekä hallitsemattomasta luonnonvarojen hyväksikäytöstä seurannutta saastumista. Näin syntyi elokuva Newen Mapuche – maan ihmisten voima.
Varela alkoi filmata mapuche-yhteisöissä. Hän keräsi tietoa, haastatteli heimon vangittuja ja maan alla toimivia johtajia sekä perehtyi syihin, joiden puolesta mapuchet taistelevat. Samalla Chilen valtio painosti mapuche-aktivisteja käyttäen monenlaisia poliittisia ja juridisia sortotoimenpiteitä. Elena dokumentoi tapahtumia, mutta ei huomannut, että hänen toimintaansa tutkittiin ja että tiedustelupalvelu seurasi hänen liikkeitään. Elena pidätettiin 7.5.2008 kesken kuvausten ja häneltä anastettiin kaikki filmimateriaali. Häntä syytettiin mielivaltaisesti terrorismista ja hän oli pidätettynä kaksi vuotta (joista kuusi kuukautta vankilassa), kunnes 20.4.2010 tuomioistuin vapautti hänet kaikista syytteistä.
Vankilasta käsin Elena kirjoitti presidentti Michelle Bacheletille mieleenpainuvan kirjeen, joka nosti hänet alkuperäiskansojen oikeuksien sekä ilmaisunvapauden puolustajien symboliksi kaikkialla maailmassa. Elokuvassaan hän käyttää silti hyvin yksinkertaista kieltä tarkoituksenaan tuoda esiin mapuche-kansan näkökulma antropologien ja sosiologien näkökulman sijaan. “Paitsi että tämän elokuvan tekeminen on minulle inhimillinen velvollisuus, haluan myös tukea sen avulla dokumentaristien alituista taistelua oikeudesta tallentaa maamme kansojen erilaisia sosiaalisia ja poliittisia toimintatapoja.”
Cinemaissi-festivaali järjestetään Helsingissä 20.-23. lokakuuta.
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.