Drive: Ajaa ja kuolla Los Angelesissa

22.9.2011 11:17

Cannesin elokuvajuhlat saivat hätkähdyttävän päätöksen, kun Nicolas Winding Refnin Drive kaahasi Croisettelle festivaalin loppumetreillä. L.A. noirin uudeksi mestariteokseksi saman tien julistettu elokuva nappasi mukaansa parhaan ohjauksen palkinnon. Episodi tapasi voittoisan tanskalaisvisionäärin päivää ennen päätösgaalaa.

Teksti: Tuomas Riskala, Cannes

Yllätyn, kun Nicolas Winding Refn, 41, tilaa haastattelun aluksi tuplaespresson. Pusher-elokuvaan äänittämällään kommenttiraidalla Refn paljasti aikoinaan ettei juo lainkaan kahvia tai alkoholia. Tämä oli myös tilanne tavatessani hänet viimeksi Göteborgin elokuvajuhlilla helmikuussa 2010.

Nyt Refn vaikuttaa siltä, että tarvitsee kofeiininsa. Drive valmistui lopullisesti vasta kolme viikkoa aikaisemmin, ja ohjaajan mukaan rahoittajat näkivät valmiin elokuvan ensi kertaa edellisiltana. Refn on toisin sanoen paiskinut töitä viime metreille, jotta elokuva saatiin ajoissa Cannesiin.

Ja onneksi saatiin. Sanat eivät riitä kunnolla kuvaamaan miten tyrmäävän loistava lahjakkaan tanskalaisen Hollywood-debyytti on. James Sallisin ylistettyyn L.A. noir -romaaniin pohjaavassa tarinassa Ryan Gosling esittää rikollisten pakoautokuskina kuutamokeikkaa heittävää stunttiajajaa. Yksinäisen miehen elämä muuttuu, kun hän rakastuu Carey Mulliganin tulkitsemaan yksinhuoltajaan. Mutta kun viimeisin keikka menee pieleen, joutuu kuski tyttöystävineen tappolistalle.

Drive kuuluu ”L.A. noiriin”, mutta myös huomattavasti pienempään alagenreen nimeltä ”neon noir”. Siihen kuuluu vain muutamia elokuvia, kuten Michael Mannin Thief ja Billy Friedkinin To Live and Die in L.A., Refn määrittelee.

Refn on tehnyt puolet elokuvistaan Tanskan ulkopuolella. Vaikka Drive onkin miehen varsinainen Hollywood-debyytti, ohjasi Refn Yhdysvalloissa upean mutta heikosti menestyneen indie-trillerin Fear X (2003), jonka käsikirjoitus syntyi ohjaajan kirjallisen idolin Hubert Selby Jr:in (1928-2004) kanssa.

– Rakastan eurooppalaisella maulla tehtyä amerikkalaista elokuvaa. Ja päinvastoin. Kun F. W. Murnau saapui Hollywoodiin 1920-luvulla, elokuvan moderni kieli oli vasta syntymässä ja Murnau pääsi vaikuttamaan siihen. 1930- ja 40-luvulla sinne saapuivat Fritz Lang ja muut natseja paenneet saksalaisohjaajat. 1960- ja 70-luvulla amerikkalaiset ryhtyivät itse tekemään eurooppalaista elokuvaa, jonka ohella maahan saapui Michelangelo Antonionin kaltaisia ohjaajia. Idän ja lännen liitto on aina tuottanut mielenkiintoista elokuvaa, etenkin länsimantereella. Ja juuri tähän liittoon tunnen itse kuuluvani, Refn toteaa.

Lue lisää Drivestä ja sen ohjaajasta uudesta Episodista!