Elokuvahistorian häikäilemättömin temppu? Warner sabotoi Russell Crowen elämää ja yritti syrjäyttää hänet tunnetuimmasta roolistaan

L.A. Confidential valittiin juuri kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi. Kulisseissa käytiin kuitenkin likaista peliä.

9.6.2024 14:00

Maailman parhaaksi elokuvaksi toukokuussa valittu L.A. Confidential (1997) voitti kaksi Oscaria ja singautti toista pääosaa näytelleen Russell Crowen uran jättimäiseen kiitoon.

Tuotannon ollessa päällä usko elokuvan menestymismahdollisuuksiin oli kuitenkin olematon. Crowen roolivalinta oli ohjaaja Curtis Hansonin tekosia, mutta elokuvan tuottanut Warner Bros. ei olisi halunnut Crowea koko leffaan.

”Luulen, että he olisivat halunneet Sean Pennin tai Robert De Niron. Näyttelijät, jotka olisivat tuoneet varmaa tuloa”, Crowe kertoi.

Studiolla ei ollut legitiimiä syytä potkia Crowea pihalle, joten se turvautui toisenlaiseen taktiikkaan: savustamiseen.

”Lensin Los Angelesiin elokuvan harjoituksiin. Pari päivää kului ja studio katkaisi hotellin, sekä vuokra-auton maksamisen. Poistuin töihin takaoven kautta lähes viikon ajan, koska tiesin, että hotellin johtaja odottaa aulassa ja kyselee, kuka laskun maksaa ”, Crowe kertoi Varietyn videohaastattelussa 2023.

Taktiikkana oli saada Crowe valittamaan, hermostumaan tai jäämään pois harjoituksista, josta Warner saisi hyvän tekosyyn pudottaa hänet elokuvasta.

Kun L.A. Confidential oli saatu valmiiksi, se ei herättänyt suurta kiinnostusta Hollywoodissa. Eräs tuottajista uskoi elokuvaan kuitenkin niin kovasti, että otti Warnerin vastustuksesta huolimatta kopion filmistä, lensi omin päin Ranskaan ja ilmoitti elokuvan Cannesin elokuvajuhlille.

”Elokuva, joka Hollywoodissa oli hyvin pitkälti ohitettu, saikin loistavan vastaanoton maailman tunnetuimmassa elokuvatapahtumassa”.

”Tuo muutti kaiken”, Crowe kertoi.

Lisää luettavaa