Typerä viihde herättää ihmisissä erilaisia tuntemuksia. Joitakin ihmisiä matalaotsaisuus haukotuttaa, toisissa se taas herättää kihelmöivää kiinnostusta. Eräissä se herättää sen sijaan murhanhimoisen raivon ja huolen yhteiskunnan kehityssuunnasta. Joel Murrayn esittämä keski-ikäinen Frank on yksi jälkimmäisistä Bobcat Goldthwaitin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa God Bless America.
Teksti ja kuva: Mikael Helenius
Frank on vaimostaan eronnut ja töistä potkut saanut keski-ikäinen mies, jonka naapurissa asuvan pariskunnan vauva huutaa pitkin yötä vanhempien kiistellessä tosi-tv:stä. Uneton Frank kanavasurffailee yöt ja tukahtuu viihdeohjelmien herättämään raivoon.
Elämä muuttuu vielä kurjemmaksi, kun lääkäri antaa diagnoosin tappavasta kasvaimesta aivoissa. Itsemurhaa hautova Frank päättää viedä pahan ihmisen mennessään, ja murhaa tosi-tv-sarjan hemmotellun teinitähden. Tämän luokkatoveri Roxy (Tara Lynne Barr) on niin vakuuttunut teosta, että lyöttäytyy Frankin mukaan ja houkuttelee tämän jakamaan oikeutta jokaiselle, joka sen ansaitsee: ilkeämielisille poliittisille kommentaattoreille, homojen oikeuksia vastustaville äärikristityille, elokuvissa äänekkäästi puhuville ja muille kiistattoman pahoille ihmisille.
Joel Murraylle väkivaltainen musta komedia on ensimmäinen päärooli. Aikaisemmin Murray on nähty esimerkiksi pienessä roolissa viime vuonna viisi Oscar-palkintoa voittaneessa elokuvassa The Artist sekä palkitussa tv-sarjassa Mad Men.
Murray tapasi Poliisiopisto-elokuvien Zedinä tutun Goldthwaitin ensimmäistä kertaa komediassa One Crazy Summer, jossa molemmat näyttelivät. Murray nähtiin myös Goldthwaitin esikoisohjauksessa Shakes the Clown (1991), joka kertoi alkoholisoituneesta lastenpellestä. Koiransa kanssa oraaliseksiä harrastaneesta naisesta kertonut Sleeping Dogs Lie (2006) jäi väliin, koska Murrayn agentin mielestä kyseessä oli kamala käsikirjoitus.
Mikä oli ensireaktiosi luettuasi käsikirjoituksen? Olitko yhtään huolestunut elokuvan aihepiiristä?
Olin hieman hermostunut mahdollisista seurauksista siitä, jos ärsyttää vääriä ihmisiä. Tulisivatkohan Westboro Baptist Churchin (kirkko, jonka jäseniä elokuvan ääriuskovaiset muistuttavat) ihmiset koputtelemaan ovelle tai väijymään lapsiani?
Mitä olit mieltä Frankin ajatuksista viihdekulttuurista?
Olin 99-prosenttisesti samaa mieltä siitä, mitä Frank sanoo elokuvassa. Tosi-tv ärsyttää minua suunnattomasti. Ihmiset katsovat toisia ihmisiä töissä, toisten ihmisten perhe- ja ystävyyssuhteita… Mitä jos eläisit omaa elämääsi? Miksi elät noiden ihmisten läpi?
Suurin ongelma on kuitenkin se, että mikään siitä ei ole oikeasti totta. Kaikki on lavastettua ja käsikirjoitettua. Rooleihin otetaan ihmisiä, jotka eivät ole näyttelijöitä eikä heille tarvitse maksaa näyttelijöiden palkkaa. Käsikirjoittajia kutsutaan tuottajiksi, eikä heille tarvitse maksaa käsikirjoittajan palkkaa. Koko jutussa on kyse vain kulujen leikkaamista.
Toivottavasti kahdenkymmenen vuoden päästä ihmiset muistelevat, että ”tosi-tv-sarjathan kuolivat samoihin aikoihin, kun God Bless America ilmestyi”. Se olisi siistiä.
On kummallista, miksei aihetta käsitellä useammassa elokuvassa. Eikö televisioviihteen alennustila kiinnosta elokuvantekijöitä?
Isot studiot ovat usein suurten media-alan yritysten omistuksessa, että he tuskin haluavat rahoittaa elokuvia joissa heitä pilkataan. Siksi se täytyy tehdä indie-elokuvassa. Luulen, että elokuvantekijät pelkäävät ärsyttävänsä vääriä ihmisiä, mikä voisi tarkoittaa sitä että työnsaanti loppuisi.
Mielestäni jonkun pitäisi pistää kampoihin, ja siksi pidän tästä elokuvasta. Se ei ole niinkään God Bless America kuin God Help America. Elokuvan viesti on, että miksi meidän täytyy olla näin ilkeitä? Miksi me katsomme tällaista roskaa?
Miten lähestyit Frankia hahmona? Olet sanonut, että hahmo muistuttaa paljon kirjoittajaansa Bobcat Goldthwaitia.
Emme puhuneet Bobcatin kanssa hahmosta kauheasti. Täydellisessä maailmassa hän olisi esittänyt roolin itse, mutta fiksuna miehenä hän tietää, ettei kannata näytellä päähahmoa joka muodostaa 90 prosenttia koko elokuvasta, jos aikoo myös ohjata. Yritin olla totuudenmukainen Bobcatin persoonalle. Hän on rauhallinen ja seesteinen ihminen. (Toisin kuin Goldthwait näyttelijänä.)
Miten elokuva on otettu vastaan Euroopassa?
Hyvin. Luulen että eurooppalaiset tykkäävät pilkata amerikkalaisia hieman enemmän kuin amerikkalaiset itseään. Ihmiset ovat kyllä rakastaneet elokuvaa Yhdysvalloissakin. Julkaisu siellä vain oli todella outo prosessi. Elokuva oli saatavilla Video on Demandina viikkoja ennen teatterijulkaisua. Se jopa näytettiin yhdellä kaapelikanavalla ennen elokuvateatterilevitystä, mitä kesti lopulta vain pari viikkoa. Sen jälkeen elokuva julkaistiin jo dvd:llä.
Levitysyhtiö Ranskassa sen sijaan järjesti paljon keskiyön näytöksiä, joita meille oli Yhdysvalloissakin lupailtu. Elokuvaa myös mainostettiin metroissa ja isoilla mainostauluilla, mitä ei Yhdysvalloissa näkynyt.
Elokuvan trailerilla oli neljä miljoonaa katselua Youtubessa ennen elokuvan julkaisua, mutta ilmeisesti se ei heille riittänyt.
Haaveilitko koskaan näyttelijänurallasi pääseväsi näyttelemään hieman Charles Bronson -henkistä toimintatähteä, joka ampuu pahoja ihmisiä?
Hassua että mainitset Charles Bronsonin, sillä veljeni Bill (Ghostbusters, Päiväni murmelina) näki elokuvan, ja sanoi siitä näin:
”Olihan se hauska elokuva, pidin siitä. Tiedäthän, ettei Charles Bronson ollut perinteisillä mittareilla tarkasteltuna hyvännäköinen mies? Tämähän voisi sopia sinulle! Treenaat itsesi vähän parempaan kuntoon, kun et kauheasti käy salilla, niin sinustahan syntyy jonkinlainen tappokone.”
Vastasin että kiitos, kai?
Elokuvassa on elokuvafaneja paljolti miellyttänyt kohtaus, jossa Frank ja Roxy ampuvat ihmisiä, jotka elämöivät elokuvateatterissa. Ärsyttääkö sinua huono käytös elokuvateatterissa?
Kyllä. Käyn paljon elokuvissa nuorten lasteni kanssa, ja monet lapset vain tekstailevat ja jopa puhuvat muutaman penkin päässä istuvan kaverinsa kanssa puhelimessa.
Se vie sinut katsojana pois siitä elokuvan illuusiosta kun joku heiluttelee kirkasta valoa vieressäsi. Se on todella ärsyttävää. Ja elokuvat ovat vielä niin kalliita nykyään, että tekisi mieli pyytää tyypiltä rahani takaisin.
God Bless America Night Visions -festivaaleilla lauantaina 22.45 Kinopalatsissa.