Kuka ihmeen Alan Smithee? ”Ohjannut” yli sata elokuvaa, vaikka häntä ei ole olemassa

Tämä mysteeri on hauska knoppi.

25.11.2022 08:30

Hollywoodissa kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan. Joskus elokuva on katastrofi, eikä ohjaaja halua omaa nimeään yhdistettävän siihen. Syitä voi olla monia – liian vähän luovaa valtaa, liian rankkaa leikkaamista, melkein mitä tahansa.

Silloin Alan Smithee astuu kuvaan. Vice kirjoitti kiinnostavan artikkelin aiheesta. Alan Smitheen nimissä on yli sata elokuvaa, joista kaikki eivät ole edes mitään pieniä. Smithee on ohjannut muun muassa elokuvat Saanko esitelllä: Joe Black ja kasariversion Dyynistä.

Tai ainakin paperilla. Kyseessä on pseydonyymi, joka korvaa oikean ohjaajan nimen. Kaikki alkoi vuonna 1969 Sheriffin viimeinen laukaus -elokuvalla. Ensin Robert Totten jätti projektin, kun ei tullut pääosan näyttelijän kanssa toimeen, jonka jälkeen Don Siegel tuli puikkoihin. Siegel ei ollut elokuvaan tyytyväinen, joten hän ei halunnut myöskään tulla yhdistetyksi siihen.

Ohjaajien kilta keksi ratkaisuksi luoda kuvitteellisen henkilön. Ensin nimi oli Alan Smith, mutta liian yleinen nimi sai sen muotoon Allen Smithee, josta myöhemmin tuli Alan Smithee.

Lisää luettavaa