Kummeli-koomikko Heikki Silvennoinen tunnustaa: Tonnin seteli -sketsissä tehtiin nolo moka

Tämä sketsi on klassikko!

22.5.2024 08:00

Tonnin seteli on Kummeli-komediaryhmän kuuluisimpia sketsejä. Timo Kahilainen esittää sketsissä miestä, joka tilaa kahvilassa kahvin ja vohvelin. Heikki Silvennoisen esittämä kahvilanpitäjä antaa hänelle tuhannen markan setelistä vain kaksi markkaa takaisin.

”Annoin sulle tonnin setelin!”, Kahilainen jankuttaa, mutta Silvennoisen naama kivettyy, eikä hän edes silmiään räpäytä.

Sketsi esitettiin Kummelin viidennen tuotantokauden viimeisessä jaksossa vuonna 1997. Tästä yksinkertaisesta irtosketsistä ja Silvennoisen pysähtyneestä ilmeestä on sittemmin syntynyt myös kuuluisa nettimeemi.

Silvennoinen muistelee sketsin syntyä Tommi Saarelan kirjoittamassa elämäkertakirjassa Heikki Silvennoinen – Nousuja ja laskuja. Hän kertoo, että sketsi kuvattiin Pyynikin näkötornin kahvilassa.

”Sketsin opetus on kai sellainen, että jos pitää pokkansa sinnikkäästi loppuun asti, mikä tahansa voi mennä läpi.”

Silvennoinen paljastaa kirjassa myös, että sketsissä on itse asiassa niin sanottu klaffivirhe, jonka monet fanit ovat vuosien varrella huomanneet. Kahilainen ottaa ensin kahvin ja vaihtorahat vastaan oikealla kädellä, mutta kun kuvakulma vaihtuu, niin hän tekeekin sen vasemmalla.

Katso sketsi Ylen Elävästä arkistosta alta. Jos video ei näy, klikkaa tästä.

Klaffivirheestä kertoi myös Tamperelainen.

Lisää luettavaa