Tänään nähdään televisiossa vuonna 1981 valmistunut kotimainen komedia Pölhölä. Spede Pasasen tuottamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa on kolme eri ohjaajaa: Pertti Reponen, Taavi Kassila ja Heikki Kinnunen, joka myös näyttelee elokuvassa. Näyttelijäkaartiin kuuluvat myös tuon ajan suosikkikoomikot Aake Kalliala, Helge Herala, Olavi Ahonen ja Maija-Leena Soinne.
Lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Terhi Panula, Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius ja Erkki Saarela, joten tuttuja kasvoja riittää.
Elokuva sijoittuu kylään, joka on täynnä erikoisia asukkaita ja tapahtumia. Pölhölän kunnanvaltuusto vaihtoi opintomatkallaan Espanjaan kymmenen saunaa kymmeneen siestaan, ja nyt kymmenen pölhöläläistä voi viettää päivittäistä lepohetkeä. Kylässä asuvat esimerkiksi Pölhö-Kustaa Käppyrä, joka haaveilee valon kantamisesta säkeillä, sekä hänen isoisänsä, joka kaipaa televisiosta nyrkkeilyä ja seksiä.
Kun Tienrakennushallitus suunnittelee uutta tietä Pölhölän suon poikki, kunnanvaltuustossa herää keskustelua muun muassa koulun rakentamisesta, ja kyläläiset käyvät koulukuljetuskorvauksien kimppuun. Kylässä riittää myös sekaannuksia, kun virkamiehet eksyvät ja Metu-vanhus harhailee ympäriinsä törmäten puihin. Pian kyläläiset valmistautuvat hautajaisiin, jotka päättyvät odottamattomasti, ja lisäksi maan pakkolunastus nostaa panoksia entisestään.
Pölhölä on nykykatsojille melko tuntematon elokuva, mutta ilmestyessään se sai elokuvateatterissa mukavasti katsojia. Elokuvan katsojamäärä oli 157 000. Sen sijaan arviot olivat Spede-tuotannoille ominaisesti heikkoja. Sketsimäinen rakenne ja tekninen toteutus ei tehnyt vaikutusta kriitikoihin, kun elokuva tuli teattereihin joulukuussa 1981.
”Pölhölän tekoon on lähdetty vähin eväin,” Raimo Turunen totesi heti arvionsa aluksi Karjalainen-lehdessä. Turunen moitti elokuvan rakenteellista heikkoutta ja linjattomuutta: ”Elokuva on pelkkä sketsikokoelma, mitään yhtenäistä ja kattavaa juonta tai tematiikkaa siitä on vaikea löytää.”
Turusen mielestä elokuva kärsi liian monesta ohjaajasta, mikä tekee lopputuloksesta hajanaisen: ”mitä useampi kokki sitä huonompi soppa. Yhtenäistä linjaa ja tyyliä ohjauksessa ei ole, koko työtä leimaa hutaisun vaikutelma.”
Kainuun Sanomien Pentti Kasurinen puolestaan tarttui ohjaajan omiin sanoihin ja kritisoi Pölhölän teon tapaa: ”Yksi ohjaajista, Heikki Kinnunen, on sanonut, että hyvää komediaa ei voi tehdä kuin kahdella tavalla: a) tekemällä se huolellisesti ajan kanssa b) ilman ohjausta ’siitä vaan’. Pölhölässä on käytetty metodia b ja epäonnistuttu surkeasti” Kasurisen mukaan elokuva olisi kaivannut enemmän suunnitelmallisuutta ja huolellisuutta.
Aamulehden Reijo Noukka näki elokuvassa pyrkimystä kantaaottavuuteen, mutta piti sitä epäselvänä: ”Pölhölä on Speden muita elokuvia kantaaottavampi, joskin hyvin epämääräisellä tavalla.” Hän myös arvosteli Spede Pasasen yhteiskuntakritiikkiä puutteelliseksi: ”Valtio ja kunnallispamput ovat tietysti herjansa ansainneet, mutta jälleen jotain paranoidista on Speden näkemyksissä yhteiskunnastamme, varsinkin kun kunnon yhteiskunta-analyysi puuttuu.”
Pölhölä esitetään Subilla sunnuntaina 29.9.2024 klo 20.50.
Lähde: Elonet ja Suomen kansallisfilmografia 9.