Näin syntyi Episodin The Girl With the Dragon Tattoo -kansi

8.12.2011 11:25

Kun lehdet ilmestyvät lehtihyllyihin ja tipahtavat tilaajien postilaatikoista, on niihin käytetty lukemattomia työtunteja. Pelkästään kansia on viilattu hartaasti ja pitkään. Tässä tarina tuoreen Episodin kannen takaa.

1) Aiheen valinta

Kaikki kansiehdokkaat olivat tällä kertaa naispuolisia.

Näinkin olisi voinut käydä. Michelle Williams hävisi kuitenkin Rooney Maralle.

Joulukuun ”isot” elokuvat ovat yleensä tiedossa alkuvuodesta asti, ja jo tammikuussa 2011 Episodin 12/2011 kansiehdokkaiksi nimettiin Sherlock Holmes: A Game of Shadows ja The Girl With the Dragon Tattoo. Myös Mission: Impossible – Ghost Protocol oli harkinnassa, mutta se siirtyi ohjelmistossa vuoden 2012 puolelle. My Week With Marilyn nousi jossain vaiheessa mukaan kisaan kiinnostavan aiheensa ja mielenkiintoisen kuvamaailmansa ansiosta. Muitakin ajankohtaisia nimikkeitä harkittiin, mutta mikään ei noussut vakavaksi haastajaksi.

My Week With Marilynin ensi-iltapäivä oli liikkunut sen verran ohjelmakartassa, että siihen ei uskallettu täysillä panostaa. Sherlock Holmes oli ollut jo Episodin 1/2010 kansikuvavalinta, joten vaaka kallistui The Girl With the Dragon Tattoon hyväksi. Se katsottiin muutenkin mielenkiintoiseksi kansiartikkelin arvoiseksi elokuvaksi, joka tarjosi monia lähestymistapoja.

2) Kansi-idean kehittely

Kansielokuvan valinnan jälkeen vuorossa oli sopivan kuvan valinta. Käytännössä valinta oli tällä kertaa poikkeuksellisen helppo, koska monet käytettävissä olevat kuvat karsiutuivat liiallisen tummuuden, staattisuuden tai katsekontaktin puutteen vuoksi.
Koska artikkelissa käsiteltiin The Girl With the Dragon Tattoon tekemisen hyytäviä olosuhteita, ideoitiin kanteen siihen liittyvää lumimyrskyefektiä. Sen lisäksi taustalle kokeiltiin elokuvan teeman mukaan raamatunlauseita, sekä elokuvan nimen käyttöä graafisena elementtinä.

Tässä vaiheessa kansiteksteissä käytettiin vielä edellisen numeron otsikoita pitämässä paikkaa oikeille otsikoille. Käytännössä oli jo tehty periaatepäätös nostaa muut kansikuviksikin harkitut elokuvat kanteen edes tekstimuodossa.

3) Lumi-ideasta luopuminen

Lumimyräkästä ei tuntien vääntämisen jälkeenkään saatu toimivaa efektiä. Todettiin, että idea ei avaudu helposti ulkopuolisille. Kaiken lisäksi jäljestä tuli pahimmillaan sen näköistä, että lehtihyllyssä se olisi voinut antaa kuvan pilalle menneestä otoksesta.

Vastentahtoisesti lumituiskusta luovuttiin ja ryhdyttiin kehittämään pelkistetympää taustaa ja viilaamaan Rooney Maran kuvaa.

4) Kuvan viilaus

Rooney Maran Lisbeth Salander -poseeraus oli näyttävä, mutta hänen silmänsä jäivät alkuperäisessä kuvassa varjoon. Kuvan sävyjä vaalennettiin, mutta samalla veri käsissä alkoi näyttää 1970-luvun splatterelokuvien räikeältä, oranssiin vivahtavalta tekovereltä. Kuvaa käsiteltiin niin, että kasvot saatiin paremmin esille, mutta nahkatakin ja veren tummat sävyt säilyivät.

Oheisessa kuvassa alkuperäiset versiot vasemmalla ja vaalennetut kuvat oikealla.

Samalla viilailtiin ja järjesteltiin muita kansitekstejä niin, että niiden sisällöt ja pituudet sopivat valittuihin paikkoihin ja olivat suhteesta toisiinsa.

5) Kansitekstin vaihtaminen

Aivan loppumetreillä tajuttiin, että lumiefektistä luopuminen oli tehnyt aikaisemmin ideoidusta kansitekstistä (kuva vasemmalla) ajatukseltaan turhan irrallisen. Sen tilalle kehiteltiin uusi, kuvaan ja artikkeliin paremmin sopiva otsikko. Lopullinen kuva oikealla.