Nyt HBO Maxissa: Kauhun ystävien on pakko katsoa nämä kaksi elokuvaa

HBO Max tarjoaa syksyn pimeneviin iltoihin kaksi kauhuklassikkoa.

24.9.2023 22:00

HBO Max -suoratoistopalvelu on lisännyt valikoimaansa kaksi kauhugenren ykkösketjuun kuuluvaa teosta, Manaajan vuodelta 1973 ja Perjantai 13. päivä -slasher-leffan vuodelta 1980.

Manaajassa Linda Blairin esittämä 13-vuotias Regan-tyttö joutuu riivatuksi, ja ainoa reitti pelastumiseen on katolisen kirkon suorittama manaus. Elokuva oli aikanaan valtava menestys ja sitä pidetään yhä lajityypin yhtenä arvostetuimmista ja pelottavimmista. Erityisen tunnettu se on shokeeraavasta kuvastostaan, joka edelleen toimii yhtä hyvin kuin 50 vuotta sitten. Pääosissa Blairin lisäksi ovat Ellen Burstyn, Max von Sydow ja Jason Miller. Leffan ohjasi elokuussa kuollut William Friedkin.

Perjantai 13. päivä puolestaan käynnisti elokuvasarjan, jonka kulttuurillinen jalanjälki on ollut paikoin varsinaisia elokuviakin tunnetumpaa. Jääkiekkomaskiin pukeutunut Jason Voorhees, joka lahtaa nuoria kesäleirillä, joskus Manhattanillakin, on vastaavalla tavalla tunnettu kuin Halloweenin Michael Myers tai Painajainen Elm Streetillä -sarjan Freddy Krueger.

Monille elokuvasarjaan ensimmäistä kertaa tutustuvalle Perjantai 13. päivä -sarjan ensimmäinen osa voikin Jasonin läsnäolon suhteen olla aikamoinen yllätys ennakko-odotuksiin nähden. Joka tapauksessa, ensimmäinen elokuva on yksi parhaimmista. Perjantai-elokuvat ovat jatko-osien myötä tulleet tunnetuiksi juonen järjettömyydestä, verisyydestä ja karikatyyrimäisistä hahmoista. Ensimmäisessä osassa nämä elementit ovat vielä maltillisia ja elokuva ottaa itsensä edes jossain määrin vakavissaan.

Juonitasolla nuoret menevät kesäleirille, ja sitten alkaa tapahtua. Isoin kiitos leffassa mennee erikoistehosteista vastanneelle Tom Savinille. Elokuvan ohjasi Sean S. Cunningham, jota pari vuotta aiemmin ilmestynyt Halloween suuresti inspiroi. Pääosissa Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Laurie Bartram, Mark Nelson, Jeannine Taylor.

Näet molemmat elokuvat nyt HBO Maxista.

Lisää luettavaa