Kohu Presidentintekijät-dokumentin ympärillä räjähti, kun kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen kielsi elokuvan julkaisemisen.
Teksti: Joonas Alanne
Tekijöitä on uhattu oikeustoimilla, mikäli elokuva julkaistaan.
Presidentintekijät kertoo Sauli Niinistön vaalikampanjasta 2012 presidentinvaaleissa. Taru Tujunen toimi hänen kampanjapäällikkönään ja esiintyy dokumentissa näkyvässä roolissa.
Ohjaaja Tuukka Temonen – joka on itse kokoomuksen jäsen ja kunnanvaltuutettu – on päästetty kokoushuoneisiin kuvaamaan, kuinka kampanjaa oikeasti tehdään.
Sisältö on kaukana puleeratusta mainosvideosta. Kabineteissa naureskellaan niin Paavo Lipposelle kuin Pekka Haavistollekin.
Muutama jälkimmäisen seksuaaliseen suuntaukseen vihjaava vitsi särähtää korvaan pahasti. Silti ohjaaja ymmärtää kampanjatyöntekijöitä.
– Kaikki keskustelut ovat tilanteisiin liittyviä. Tehdään kuin tehdään, eikä hyssytellä, Tuukka Temonen sanoo.
Kuvausten aikana tekijöillä ja kampanjaväellä sujui mukavasti. Jos kamera pyydettiin sammuttamaan, se sammutettiin. Kaikki materiaali, mikä elokuvaan on päätynyt, on Temosen ja tuottaja Miia Haaviston mukaan kuvattu luvallisesti. Tästä syystä varsinkin Haaviston on vaikea ymmärtää Tujusen suhtautumista.
Temosen mukaan vääntäminen Tujusen kanssa alkoi jo viime kesänä, jolloin hänelle näytettiin elokuvan ensimmäinen versio. Nyt erimielisyydet ovat päätyneet julkisuuteen.
Tujunen väittää, että hänellä on elokuvaan veto-oikeus. Tekijöiden mukaan Tujunen ei voi estää elokuvan julkaisua. Temonen on kuitenkin valmis keskustelemaan.
– Olemme kysyneet Tujuselta muutostoiveita, mutta niitä ei ole tullut. Olen edelleen avoin ottamaan toiveita vastaan, jos niille on hyvä peruste, toteaa Temonen.
Temonen ei halua pohtia julkisesti, mistä Tujusen vastahakoisuus mahtaa johtua.
Presidentintekijöiden esikuvana on toiminut Bill Clintonin ensimmäisestä vaalikampajasta kertova The War Room, joka on palkittu Oscarilla.
Presidentintekijät on kuvattu ja äänitetty melko raa’an näköisesti ja kuuloisesti. Tarkennus hakee usein kohdettaan ja joistain puheenparsista on vaikea saada selvää. Elokuva toimisi ehkä paremmin television ruudulla kuin valkokankaalla.
Se on kaukana täydellisestä, mutta herättänee keskustelua. Ja tarjoaahan kohu aina ilmaista mainosta.
– Sama pätee kampanjaan: mikään julkisuus ei ole huonoa julkisuutta, mutta se kohu ei ole itsetarkoitus, sanoo Temonen.
Miia Haavisto on asiasta eri mieltä.
– Emme halunneet tehdä tästä kohuelokuvaa. Pelkään, että ihmiset muistavat tästä elokuvasta ainoastaan kohun.