Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla tänään esitettävä saksalaiselokuva Kuka, ellemme me? kuvaa Länsi-Saksan tapahtumia 1960-luvulla, jolloin vasemmistolaiset kirjallisuuspiirit ja poliittiset aktivistit aloittivat kansannousun.
Elokuvan ohjaaja, dokumentaristina paremmin tunnettu Andres Veiel vieraili festivaalilla. Hän kertoo, että Kuka, ellemme me? -elokuvan tositarina piti aluksi tehdä dokumenttimuodossa, mutta se osoittautui hankalaksi.
– Elokuvassa kuvattavat tapahtumat ovat edelleen hyvin arkoja asioita Saksassa, Veiel selitti Episodille hotelli Tornin baarissa. – Ihmiset eivät halua puhua niistä kameran edessä.
Länsi-Saksan poliittisesta radikalismista ja terrorismista kertovaa elokuvaa on verrattu Uli Edelin Baader-Meinhof Complexiin, ja jotkut ovat pitäneet sitä eräänlaisena esiosana Edelin elokuvalle. Veielin mielestä elokuvissa on selkeä ero.
– Baader-Meinhof Complex kertoo mitä tapahtui, kun taas minun elokuvani kertoo miksi kaikki tapahtui. Minusta oli välttämätöntä mennä asian juurille, jotta voisi paremmin ymmärtää asioiden taustoja, eikä tehdä toimintaelokuvaa, jossa ei saa syvempää käsitystä tapahtumille.
Kuka, ellemme me? -elokuvan R & A -esitys tänään klo 18.30 Bio Rexissä. Teatterilevitys 7. lokakuuta alkaen.
Teksti: Jussi Huhtala
Kuva: Markus Jans
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.