70-vuotispäiviään kovaa vauhtia lähenevät ohjaajakollegat Steven Spielberg ja Martin Scorsese ovat kummatkin tehneet pitkät urat elokuvien parissa. Molemmat tekivät ohjaajadebyyttinsä yli puoli vuosisataa sitten vuonna 1959, mutta siitä huolimatta he kummatkin ovat yhä ajankohtaisia, kisaavathan kummankin ohjaajan uusimmat, War Horse – Sotahevonen ja Hugo, Oscareista. Onko heillä kuitenkaan mitään muuta yhteistä, kuin yhtä kauan kestänyt ohjaajan ura?
Sotahevonen perustuu samannimiseen kirjaan ja myöhemmin tehtyyn näytelmään. Nuoren Albertin (Jeremy Irvine) hevonen Joey (Seabiscuit-elokuvassakin nähty Finder) myydään armeijalle ensimmäisen maailmansodan alussa, ja elokuvan tapahtumat seuraavat hevosen seikkailuja pitkin sodan taisteluja.
Sotahevonen on hyvin tyypillinen Spielberg-elokuva; sadunomainen ja uskomaton kertomus, josta löytyy myös synkkiä piirteitä, ja se on helpoiten verrattavissa Spielbergin töistä E.T.hen.
Martin Scorsesen Hugo puolestaan perustuu The Invention of Hugo Cabret -nimiseen, Brian Selznickin historiallisilla hahmoilla ryyditettyyn romaaniin. Tarina kertoo Asa Butterfieldin esittämästä Hugo-pojasta, joka orvoksi jäätyään asuu Pariisin Gare Montparnasse -rautatieaseman kellotornissa ja pitää huolta aseman kelloista.
Hugon harrastuksensa on erilaisten laitteiden korjaaminen, ja hän yrittää löytää puuttuvat osat ja avaimen omistamaansa robottiin, mikä johtaa historialliseen seikkailuun yhdessä Chloë Grace Moretzin esittämän Isabellen kanssa.
Elokuva on siis hyvin epätyypillinen Scorsesen tuotannossa, johon kuuluu Taksikuskin ja Mafiaveljien kaltaisia synkkiä klassikoita. Kuitenkin Hugo sopii Scorseselle, suurelle auteurille juuri siksi, että Hugo on kunnianosoitus hänen omalle alalleen, elokuville.
65-vuotiaan Spielbergin tuotannossa korostuvat fantastiset elementit, löytyyhän miehen tuotannosta paljon scifi- ja seikkailuelokuvien klassikoita, kuten George Lucasin kanssa tehdyt Indiana Jones-elokuvat, Hook – Kapteeni Koukku ja Jurassic Park. Silti hänen tuotannostaan löytyy hyvinkin vakavia elokuvia, kuten Pelastakaa sotamies Ryan ja Schindlerin lista.
Viimeksi mainittu on Spielbergiä henkilökohtaisesti koskettava aihe hänen juutalaistaustansa takia, ja toinen maailmansota on koko hänen tuotantoaan leimaava teema. Indiana Joneseistakin on selvästi aistittavissa toisen maailmansodan uhka Indyn taistellessa natseja vastaan.
Spielbergille tyypillinen teema on myös perheen sisäiset suhteet, erityisesti lapsen ja vanhemman välinen suhde. Spielberg on itse rikkoutuneesta perheestä, ja se kuvastuu hänen elokuvistaan. Indiana Jonesin välit isään ovat pitkään olleet tulehtuneet, E.T.n Elliot-pojan vanhemmat puolestaan ovat eronneet ja isä on lähtenyt omille teilleen.
69-vuotias Scorsese puolestaan on tyyliltään hyvin erilainen elokuvantekijä kuin nuorempi kollegansa. Scorsesella on hyvin selviä kuvauksellisia tavaramerkkejä, kuten pitkät leikkauksettomat kohtaukset ja pysäytyskuvamaiset tilanteet.
Jälkimmäisillä Scorsese monesti korostaa järkyttäviä tilanteita, ja hänen tyylilleen on ominaista realistinen ja ylenpalttinen väkivalta. Scorsese onkin tunnettu gangsterielokuvistaan kuten Mafiaveljet ja The Departed, joissa korruptio ja väkivalta ovat arkipäivää.
Scorsese on varmasti ammentanut vaikutteita katolilaistaustastaan, sillä katoliset teemat kuten syyllisyys ja sen käsittely ovat tunnusomaisia piirteitä hänen päähahmoilleen. Scorsesen elokuvissa hahmot monesti etsivät omaa paikkaansa yhteisössä tai yhteiskunnassa, kuten Taksikuskin Travis Bickle tai Mafiaveljien Henry Hill.
Kuvassa Scorsese ohjaa Hugoa.
Lue lisää Spielbergistä ja Scorsesesta uudesta Episodista!