Tänään tv:ssä: Ehkä maailman paras rikoselokuva valmistui vuonna 1984 – Koki ilmestyessään kovan kohtalon

IMDb-arvosana 8,4.

19.8.2022 06:30

Italialaisohjaaja Sergio Leone (1929–1989) loi maineensa spagettiwesterneillä kuten Hyvät, pahat ja rumat ja Huuliharppukostaja. Hänen viimeiseksi työkseen jäi Suuri gangsterisota.

Lähes nelituntinen eeppinen tarina ilmestyi vuonna 1984. Se kertoo newyorkilaisen juutalaiskorttelin pojista, jotka nousevat kaupungin rikosmaailman huipulle.

Suuri gangsterisota on paitsi komea rikoselokuva myös runollinen kuvaus lapsuudesta, ystävyydestä ja muistojen merkityksestä.

Pääosia esittävät Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Jennifer Connelly, Joe Pesci ja Danny Aiello.

Elokuva sai ilmestyessään Euroopassa ylistävän vastaanoton. Yhdysvalloissa sitä levitettiin vastoin Leonen toiveita reilusti lyhennettynä versiona, jossa takaumarakenne oli muutettu kronologiseksi.

Yhtä keskeistä roolia esittävä James Woods on sanonut leikatun version epäonnistuneen niin pahasti, että eräs kriitikko nimesi sen vuoden 1984 huonoimmaksi elokuvaksi.

Myöhemmin sama kriitikko nimesi alkuperäisen version koko 80-luvun parhaaksi.

Nykyään sekä kriitikot että suuri yleisö pitävät Suurta gangsterisotaa yleisesti lajityyppinsä parhaimpiin kuuluvana elokuvana.

Suuri gangsterisota esitetään MTV3-kanavalla perjantaina 19.08.2022 klo 22.35. Elokuva kuuluu tällä hetkellä myös Disney Plussan, Netflixin ja Prime Videon valikoimiin. Katso alta Robert De Niron haastattelu elokuvan tiimoilta.

Lisää luettavaa