Tänään tv:ssä: Loistava kotimainen elokuva vuodelta 1993 – ”Yksi parhaista, mitä tässä maassa on koskaan tehty”

Onnen maa on pysyvästi katsottavissa Yle Areenassa.

18.5.2024 06:30

Markku Pölösen ohjaama ja käsikirjoittama Onnen maa (1993) on Suomen maaseudulle sijoittuva musiikkielokuva.

On 1960-luvun alku Pohjois-Karjalassa. Kaupunkiin muuttanut Tenho Hirvola (Pertti Koivula) palaa kesäksi kotitilalleen, jossa pitäisi tehdä maatöitä uutteran veljensä Aarnen (Taisto Reimaluoto) tahtiin.

Huhkimisen sijaan Tenhoa kiinnostavat Reijo Taipaleen tangot, lavatanssit ja varsinkin kuvankaunis osuusmeijerin tarkkailukarjakko Virva (Katariina Kaitue).

Onnen maa oli Markku Pölösen ensimmäinen teatterilevitykseen päässyt elokuva. Teattereissa se keräsi sai vain vajaat 15 000 katsojaa, mutta ensimmäisen televisioesityksen näki yli miljoona suomalaista.

Elokuvan saamat arviot olivat kiittäviä, suorastaan ylistäviä.

”Mitä sitä kieltämään: Onnen maa on yksi parhaista elokuvista, mitä tässä maassa on koskaan tehty”, kirjoitti Pertti Lumirae Demarissa 30.4.1993.

Vuoden 1994 Jussi-gaalassa Onnen maa palkittiin parhaana elokuvana. Pölönen sai Jussin parhaasta käsikirjoituksesta. Pystin saivat myös Veikko Tiitinen parhaasta miessivuosasta Ukin roolissa ja Minna Santakari lavastuksesta.

TV2 esittää Onnen maan lauantaina 18.5.2024 klo 23.10. Elokuva on katsottavissa Areenassa pysyvästi. Pistä Onnen maa alta pyörimään.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa