Tänään tv:ssä: Onko tämä Jim Carreyn paras roolisuoritus? Suorastaan nerokas elokuva valmistui vuonna 2004

IMDb-arvosana 8,3.

2.10.2022 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2004 valmistunut Tahraton mieli.

Joel (Jim Carrey) ja Clementine (Kate Winslet) ovat monella tavalla toisiaan täydentävä pariskunta, joilla menee kuitenkin sukset pahasti ristiin ja jotain on tehtävä. Impulsiivinen Clementine menee hoitoon, jossa hän pyyhkii Joelin täysin pois mielestään.

Häkeltynyt Joel ei ymmärrä mistä on kysymys, kunnes hänelle paljastuu totuus Clementinen operaatiosta. Kuin kostoksi Joel menee samaan hoitoon tohtori Howard Mierzwaikille (Tom Wilkinson). Hoitoa kuvataan lieväksi aivovaurioksi, josta herättyään tuntee lähinnä krapulaista oloa.

Joelin muisti alkaa kuitenkin temppuilla ja vanhat intohimot nostavat rakkaat muistot mieleen. Mennyttä ei olisikaan niin mukava vain pyyhkiä pois. Mutta tohtorilla on vakaa aikomus korjata moinen hoitovirhe ja pyyhkiä lopullisesti kaikki Clementineen liittyvät muistot Joelin mielestä.

Parhaan käsikirjoituksen Oscarilla palkittu Tahraton mieli muistuttaa toista Charlie Kaufmanin kirjoittamaa elokuvaa, Being John Malkovichia, mutta on tätä huomattavasti vakavampi teos. Tarina sukeltaa jälleen suoraan ihmisen pään sisälle, mutta tällä kertaa katsojan on myös itse tultava sinne mukaan.

Joelin kamppailu oman järkensä, muistojensa ja ihmissuhteidensa kanssa on toisinaan suorastaan järkyttävää katsottavaa. Elämänmaku ja elämänhalu kuitenkin tasapainottavat näitä painajaisia ja tuovat tarinan todella lähelle jokaista ihmistä. Onko pahakaan muisto niin paha tai onko kukaan ihminen niin ikävä, että hänet haluaisi pyyhkiä muistoistaan lopullisesti? Pahoihin asioihin liittyy usein paljon hyvääkin ja kun ne kaikki poistaa, niin mitä jää jäljelle?

Elokuvan rakenne on nerokas. Alusta loppuun sen muoto on kuin aivoja sorkitun tajunnanvirtaa. Mikään muu käsittelytapa ei olisi toiminut tässä tarinassa paremmin ja siitä täydet pisteet ohjaaja Michel Gondrylle.

Jim Carrey ja Kate Winslet ovat mitä sympaattisin pari ja myös Carrey osaa rajoittaa omia maneerejaan, jotka ovat usein olleet hänelle ongelma vakavammissa elokuvissa. Tahraton mieli onkin Carreytä parhaimmillaan.

Tämä elokuva ei voi olla koskettamatta, mutta silti se toimii täysillä myös viihteenä. Tämän paremmalla mielellä elokuvan parista ei voi poistua.

Tahraton mieli esitetään nyt televisiossa kolme kertaa:

  • Su 02.10.2022 klo 18.00, FRII
  • Ti 04.10.2022 klo 00.50, TV5
  • La 08.10.2022 klo 15.05, FRII

Elokuva kuuluu myös HBO Maxin valikoimaan. Katso traileri alta.

Arvio: Jukka Halttunen

Lisää luettavaa