Tänään tv:ssä: Schwarzenegger ja Stallone suunnittelivat yhteistä elokuvaa lähes 30 vuotta – ”Homma toimii”

IMDb-arvosana 6,7.

10.12.2023 08:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2013 valmistunut Escape Plan.

Vankilapakoja ammatikseen tehtaileva Sylvester Stallone muilutetaan uuteen, salaiseen huippuvankilaan. Pakoreittien testaaja huomaa kuitenkin pian, että nyt on tosi kyseessä. Maailman pahimmat saastat on siivottu samaan vankilaan ja vartijatkin ovat mulkkuja. Onneksi tyrmässä jo valmiiksi muhiva Arnold Schwarzenegger ottaa uuden tulokkaan suojatikseen.

Escape Planin moderni vankila muistuttaa Guy Pearcen avaruustyrmä Lockoutia, pakosuunnitelmien vaiheittainen kokeilu Pako-sarjaa, kahden karskin tasaisin väliajoin alkavat toimintamätöt Stallonen omaa Tango & Cash -elokuvaa ja yksi lopun käänteistä on otettu suoraan Alias-sarjasta. Tiivistettynä: homma toimii. Toiminta ja jännärikohdat vuorottelevat sopivasti, eikä ikämiesten pumppuja rasiteta liian pitkillä paahdoilla.

Stallonen ja Schwarzeneggerin yhteiseksi toimintaelokuvaksi Escape Planissa on jopa pari yllättävää käännettä, joiden harvinaisuuden takia niitä ei osaa odottaa ennakolta.

Stallone ja Schwarzenegger olivat keskustelleet yhteisestä elokuvasta jo 1980-luvun puolivälistä alkaen, ja käsikirjoituksiakin oli harkinnassa useita, mutta kiireisten miesten aikatauluja oli vaikea saada sovitettua yhteen.

Kun Schwarzeneggerin kuvernöörinpesti päättyi, kaksikko pääsi viimein toteuttamaan suunnitelmansa. Kaikki lähti Schwarzeneggerin cameoroolista The Expendables -elokuvassa, joka laajeni kakkososasassa. Sitten päästiin tekemään Escape Plan, se varsinainen yhteinen elokuva.

Elokuvalle tehtiin jatko-osa vuonna 2018, mutta vain Stallone on tähtikaksikosta siinä mukana, ja Schwarzeneggerin korvasi Dave Bautista. Vuonna 2019 tehtiin pikavauhtia toinenkin jatko-osa. Molemmista ei juuri jäänyt muistijälkeä.

Escape Plan esitetään Subilla sunnuntaina 10.12.2023 klo 22.45. Elokuva löytyy myös Viaplaysta. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa