Tänään tv:ssä: Tiivistunnelmainen jännäri vuodelta 1997 – Anthony Hopkinsin roolisuoritusta ei voi kuin ihailla

IMDb-arvosana 6,9.

18.2.2024 06:30

Kaksi miestä. Yksi nainen. Yksi karhu. Kuka voittaa? Vai häviävätkö kaikki?

”Pidä ystäväsi lähellä, pidä vihollisesi lähempänä” tavataan elokuvissa sanoa, kun ystävät ja vaihtoehdot ovat vähissä, ja hengissä pitäisi selvitä.

Entäpä sitten jos ainoa ystäväsi on myös vihollisesi ja teillä on myös yhteinen vihollinen? Ja jospa kaksi kieroutunutta ihmisluontoa asetetaan vastaan villille luonnolle? Tällaisella skenaariolla edetään 1997 valmistuneessa Lee Tamahorin (Kerran sotureita, Kuolema saa odottaa) ohjauksessa The Edge – Reunalla.

Charles Morse (Anthony Hopkins) matkustaa mallivaimonsa Mickeyn (Elle McPherson) ja kuvausryhmänsä kanssa Alaskan viileään erämaahan kuvaamaan muotikuvaaja Robert Greenin (Alec Baldwin) johdolla materiaalia Mickeystä.

Kaikki ei kuitenkaan mene kuin pitäisi. Sopivaa kuvauspaikkaa etsiessään Charles, Robert ja avustaja Stephen joutuvat lentokone-onnettomuuteen, ja pakkolaskun seurauksena he jäävät eksyksiin vuorien väliin jäätävän luonnon armoille.

Ilman ruokaa ja lämpöä elo osoittautuu epätoivoisemmaksi, kun metsässä vaanii verenhimoinen kodiakinkarhu. Alkaa säälimätön taistelu luontoa ja toisiaan vastaan, kun Charlesille selviää, että Robertilla on suhde Mickeyn kanssa.

David Mametin (Lahjomattomat) käsikirjoitus on kylmää kyytiä ja suoraa dialogia pursuava selviytymisjännäri, josta vauhtia ja juonenkäänteitäkin on mukavasti. Kaksi erilaista juonta yhdistyy yhdeksi ajatuksia herättäväksi kokonaisuudeksi, jossa ihmisluonteen synnit ulottuvat melkein yhtä syvälle kuin karhun kynnet.

Tarinankerronta ei jumitu missään vaiheessa, ja mielenkiinto herää vain entistä enemmän, mitä pidemmälle elokuvaa katsoo.

Realistinen näkökulma ja uskottavuus kumminkin karisevat viimeistään puoleen väliin saavuttaessa. Kaikki tapahtuu jotenkin liian sopivasti. Kodiakinkarhun aggressiivisuus ja äly siivitettynä Hopkinsin hahmon nerouteen ja käsityötaitoihin kyseenalaistuu.

Hopkinsin karismaa on lähes joka elokuvassa ihailtava, sillä hän taitaa eleet ja ilmeet dialogeissa omalla arvaamattomalla tyylillään. Tässäkin hän onnistuu olemaan vakava ja hauska sopivassa suhteessa. Baldwin taas laitetaan kateelliseen ja flirttailevaan äijärooliin, jonka huumori toisinaan puree, toisinaan ei. Juuri näiden kahden henkilön kemia on leffan kantava voima, sillä noin tuntiin ei kohtauksissa muita näyttelijöitä nähdä karhun lisäksi.

Elokuvan kuvasto on kaunista katseltavaa. Maisemat Alaskan luonnossa maalla ja ilmateitse välittyy tv-ruudunkin läpi luonto-ohjelmien tapaan tunteikkaasti. Kohtauksia hieman lisää värittää Jerry Goldsmithin sävellys Lost in the Wild.

The Edge kannattaa katsoa ajatuksen kanssa, joten jätkien ryyppyiltaan teos ei sovi. Leffa varmasti uppoaa nuoremmille kuin myös vanhemmille katselijoille. Hyvää ajankulua ja tiivistä tunnelmaa on tiedossa.

The Edge – Reunalla esitetään Ava-kanavalla sunnuntaina 18.02.2024 klo 21.00. Elokuvan voi katsoa myös Disney Plussasta. Alla traileri.

Arvio: Leffatykki / vallu_87

Lisää luettavaa