Tänään tv:ssä: Vetävä rikoselokuva vuodelta 2015 – ”Harvoin näkee näin pysäyttävää loppukohtausta”

Episodin tähdet ★★★★

17.2.2024 06:30

Taken-leffasta (2008) yhdeksi aikamme suurimmaksi toimintatähdeksi noussut näyttelijäkonkari Liam Neeson on kuin luotu näyttelemään action-leffojen graniittisia kivikasvoja. Sellaista hän esittää myös vuoden 2015 elokuvassa Run All Night.

Entinen palkkamurhaaja Jimmy Conlon (Liam Neeson) kamppailee elämässään. Menneisyyden haamut vainoavat, ja sekä poliisit että vanhat gangsterit aukovat naamaansa. Vain viina on jäljellä. Kaikki muuttuu äkillisesti, kun hänen ainoan kaverinsa, mafiapomo Sean Maguiren (Ed Harris) poika Danny (Boyd Holbrook) ja Jimmyn oma poika Mike (Joel Kinnaman) joutuvat kahnaukseen.

Alkaa yöllinen selviytymistaistelu, jossa väistellään niin korruptoituneita poliiseja, mafian tappajia kuin itse mafiaakin. Takaa-ajetut isä ja poika joutuvat myös puntaroimaan tulehtunutta suhdettaan aivan elokuvan loppumetreille saakka.

Vaikka Run All Night keittää action-soppansa genren perusraaka-aineista, on se silti yksi parhaita lähivuosien toimintapainotteisia draamaelokuvia. Paljosta voidaan kiittää elokuvan ohjaajaa, espanjalaista Jaume Collet-Serraa, joka on aiemmin ohjannut muun muassa Neesonin tähdittämän, viime vuonna julkaistun keskinkertaisen Non-Stopin sekä yhden viime vuosien parhaimpiin kuuluvan kauhuelokuvan, Ottolapsen (2009).

Collet-Serran kuvausjälki on rouhean rosoista, se on synkkää ja masentavaa. Junkie XL:n säveltämät musiikit tukevat tätä sateista kuvastoa täydellisesti. Brooklyn ei ole ikinä ollut näin pimeä paikka.

Näyttelijäsuoritukset ovat myös oivallisia läpi linjan. Neeson on upean raaka ja karhea elämää nähnyt katkera juoppo, Harris on klassinen kovakasvoinen pomomies ja ruotsalainen Kinnaman tekee luultavasti uransa parhaan roolisuorituksensa.

Collet-Serra petaa loppukohtausta läpi koko elokuvan, mutta se on silti erityisen pysäyttävä. Hollywoodissa harvemmin nähdään Run All Nightin kaltaisia (anti)kliimakseja. Katsoja luultavasti tunteekin pientä masennusta elokuvan päättyessä. Eikä se ole lainkaan väärin.

Run All Night esitetään nyt televisiossa kolmeen otteeseen:

  • La 17.02.2024 klo 21.00, TV5
  • Su 18.02.2024 klo 22.55, TV5
  • Pe 23.02.2024 klo 21.00, Kutonen

Elokuva löytyy myös Viaplaysta. Katso traileri alta.

Arvio: Niko Ikonen

Lisää luettavaa