Tänään tv:ssä: Yksi kaikkien aikojen rikoselokuvia – Jack Nicholson mahtavassa roolissa

Episodin tähdet ★★★★★

12.6.2024 06:30

Roman Polanskin ohjaaman Chinatownin miljöö, tyyli ja alkuasetelma ovat kuin parhaissa film noir -elokuvissa, vaikka se valmistuikin vuonna 1974, jolloin lajityypin kulta-aika oli jo takanapäin.

Chinatown kuuluukin niin sanottuihin neo-noir-elokuviin, joissa lajityyppi sai uudistuneen ilmeen.

Philip Marlowea kovasti muistuttava yksityisetsivä Jake Gittes (Jack Nicholson) alkaa tutkia aluksi tavalliselta uskottomuusjutulta vaikuttavaa tapausta. Evelyn Mulwrayn (Faye Dunaway) aviomies löytyykin murhattuna, ja Gittes joutuu keskelle monimutkaisia poliittisia skandaaleja, petoksia ja salaisuuksia.

Elokuvan edetessä Polanski ja käsikirjoituksestaan Oscarin voittanut Robert Towne rakentavat Chinatownista monikerroksisen mysteerin, jossa on hätkähdyttäviä psykologisia ulottuvuuksia. Chinatown on sekä Nicholsonia että Polanskia parhaimmillaan ja 1970-luvun parhaita elokuvia. Noir-klassikko Maltan haukan ohjaaja John Huston esittää Evelynin isää.

Monia juonenkäänteitä sisältävän elokuvan vaikuttavin käänne on Evelyn Mulwrayn ja hänen isänsä kammottava salaisuus, jota emme tässä paljasta. Joka tapauksessa elokuvan viimeiset hetket ovat jääneet elokuvahistoriaan.

Chinatown on ajattoman tyylikäs elokuva, jossa kaikki loksahtaa täydellisesti paikalleen. Jack Nicholson on kuin luotu Gittesin rooliin.

Chinatown esitetään Subilla keskiviikkona 12.06.2024 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa