Tv-viihteen veteraani Norman Lear on kuollut

Muistetaan mm. sarjastaan Perhe on pahin.

6.12.2023 18:18

Yhdysvaltalaisen tv-historian maineikkaimpiin tekijöihin luettava Norman Lear on poissa. Lear kuoli Los Angelesin kodissaan tiistaina 5.12. kunnioitettavassa 101 vuoden iässä luonnollisista syistä. Hänen perheensä julkaiseman tiedotteen mukaan Lear nukkui pois rauhallisesti läheistensä läsnä ollessa.

Lear aloitti pitkän uransa käsikirjoittajana ja -tuottajana jo 1960-luvulla. Hänen kansainvälisesti tunnetuimpiin sarjoihinsa kuuluu Perhe on pahin (All in the Family), tilannekomediasarja, jota tehtiin vuosina 1971–1979. Alkujaan brittiläiseen komediasarjaan pohjannut Perhe on pahin repi huumoria Carroll O’Connorin näyttelemän yrmeän Archie Bunkerin ja hänen perheensä työväenluokkalaisesta arjesta.

Perhe on pahinta on pidetty suunnannäyttäjänä monille muille sarjoille. Lear muistetaan kuitenkin myös peräti 11 tuotantokautta jatkuneesta sarjasta Jeffersonit (The Jeffersons) ja Perhe on pahin -sarjan tapaan brittiläiseen tuotantoon perustuneesta Sanford and Son -tilannekomediasta. Learin halu nostaa sarjoissaan esiin puheenaiheita rasismista aborttioikeuteen toi hänelle myös vihamiehiä. Esim. ex-presidentti Richard Nixonin on mainittu listanneen Learin vihollisekseen.

Learin poismenoa ovat harmitelleet monet hänen tuotannostaan innoitusta saaneet. Esim. Simpsonit-animaatiosarjan kirjoittaja ja tuottaja Al Jean totesi tuoreeltaan näin:

– Lepää rauhassa Norman Lear. Komedian suurmies, taistelit pienen ihmisen puolesta väsymättömästi ja sinut oli ilo tuntea. Sinua tullaan kaipaamaan varmasti hyvin paljon.

 

Lähteet: Deadline, BBC, Indiewire, SlashFilm

Lisää luettavaa