Kommentti: Hollywoodissa on alkamassa uusi väkivaltaisempi aikakausi – mitä se merkitsee?

18.2.2016 12:46

Deadpool teki sen mitä ei etukäteen uskottu. Roisista ja väkivaltaisesta supersankarista kertova elokuva yllätti kaikki ja keräsi valtavat lipputulot kaikkialla maailmassa.

Erityiseksi Deadpoolin menestyksen tekee on se, että sen ikäraja on Yhdysvalloissa R, mikä vastaa Suomen K16-ikärajaa.

Hollywoodissa ison budjetin toimintaelokuvilla on yleensä ikärajana PG-13. Käytännössä PG-13 tarkoittaa sitä, että sen pääsee katsomaan melkein kuka tahansa, ja 13 vuoden ikäraja on pelkkä suositus.

Monille leffafaneille PG-13 on kuitenkin kirosana, koska se tulkitaan kompromissiksi väkivallan, seksin ja kielenkäytön suhteen. Jotta elokuvassa olisi kunnon toimintaa, se vaatisi ikärajan R.

Elokuvastudiot pelaavat kuitenkin varman päälle ja varmistavat toimintaelokuville ikärajan PG-13, koska R-ikäraja rajaa nuoremmat katsojat pois yleisöstä. Silloin lopputulos on kuitenkin monien mielestä vesitetty, koska väkivaltaa ei saa näyttää tarpeeksi.

Deadpoolin tekijät ottivat tietoisen riskin ja tekivät supersankarielokuvan, jossa on väkivaltaa ja kiroilua niin paljon, että se ei voi mitenkään saada PG-13-ikärajaa. Tämän takia elokuvasta ei povattu suurta menestystä, koska sarjakuvafilmatisointien faneista suuri osa on lapsia. Deadpoolin budjetti olikin huomattavasti pienempi kuin supersankarielokuvilla yleensä.

Aiemmat Deadpoolin kaltaiset tuotannot ovat menestyneet vain heikosti tai kohtalaisesti. Dredd oli fanien rakastama, mutta jatko-osa on haudattu, koska taloudellinen menestys oli heikko. Kick-Ass menestyi sen verran hyvin, että sille tehtiin jatko-osakin, mutta mistään superhitistä ei voi puhua.

Deadpool sai ennakkoveikkailuista huolimatta suuren yleisön liikkeelle. Siitä tuli superhitti kaikilla mittareilla. Apuna oli onnistunut ja hupaisa markkinointikampanja. Lisäksi esimerkiksi Netflixin Daredevil-sarja oli avannut tietä väkivaltaisemmille supersankaritarinoille. Silti menestys ylitti kaikki odotukset.

Menestystä janoavat elokuvastudiot haluavat luonnollisesti tarttua Deadpoolin kaavaan. Toimintaelokuvien faneille tämä on moninkertainen ilouutinen. He saattavat saada Deadpoolin lisäksi monta uutta leffaa, joissa on PG-13-leiman sijaan R. Jo nyt on kerrottu uutisia, joiden mukaan uusi Wolverine-tuotanto saa PG-13:n sijaan R-ikärajan. Tekeillä olevan Spawn-filmatisoinnin kohdalla on tarkoitus pistää vielä paremmaksi: sille veikkaillaan NC-17-ikärajaa, mikä on käytännössä sama kuin Suomen K18.

Näistä seikoista leffafanit ovat syystäkin innoissaan. Deadpoolin menestys näyttää saavan aikaan Hollywoodissa eräänlaisen vapautumisen aallon.

Tekisi kuitenkin mieli pistää vähän jäitä hattuun. Ikärajojen nousu voi todella toteutua, mutta riittääkö se? Lopputulos voi olla se, että syntyy nippu huonoja Deadpool-kopioita.

Uskon että suuri yleisö ei ole kiinnostunut ikärajoista tai väkivallan määrästä sinänsä. Elokuvan on oltava kokonaisuutena hyvä. Deadpoolista ei tullut hittiä siksi, että siinä on väkivaltaa ja kiroilua, vaan siksi että se tarjosi jotain uutta ja omaperäistä. Roisius ja väkivaltaisuus olivat varmasti tärkeässä roolissa, mutta se ei yksinään riitä.

On paljon roisimpia ja väkivaltaisempia elokuvia kuin Deadpool, joista ei ole tullut hittejä. Monista toimintaelokuvista on julkaistu blu-rayna väkivaltaisempi K18-versio, mutta kuinka monessa tapauksessa se on taannut merkittävästi paremman lopputuloksen? En tiedä yhtäkään. Deadpool on osoittanut toimivaksi kokonaisuudeksi, ja hahmo vetoaa suureen yleisöön. Sellaista ei noin vain synnytetä.

Deadpoolin menestys on silti piristävä uutinen, ja parhaassa tapauksessa se merkitsee eräänlaista uuden aikakauden alkua ainakin Hollywoodissa. Korkeammat ikärajat eivät kuitenkaan ole mikään ihmelääke. Katsotaan ensin, millaisia toimintaelokuvia ja supersankarielokuvia lähivuosina tulee. Pelkkä veren ja väkivallan lisääminen ei tee huonosta elokuvasta hyvää.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö. Seuraa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Lisää luettavaa