Netflixillä menee kaikista maailmantalouden myllerryksistä huolimatta edelleen pirun hyvin. Donald Trumpin tullimääräykset ja muut arvaamattomat päätökset ovat heiluttaneet osakekursseja Yhdysvalloissa ja kaikkialla maailmassa, mutta se ei näytä hetkauttavan suoratoistojättiä.
Netflix ilmoitti huhtikuussa vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen tuloksensa, joka ylitti analyytikoiden odotukset ja vahvisti yhtiön uskoa vakaaseen kasvuun taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta.
Netflix on edelleen maailman suurin suoratoistopalvelu. Yhtiö tiedotti yltäneensä 10,54 miljardin dollarin liikevaihtoon vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Nettotulos nousi 2,89 miljardiin dollariin. Pörssianalyytikot odottivat alhaisempia lukemia. Osakekurssi on noussut vuoden alusta noin yhdeksän prosenttia, kun Yhdysvaltain osakemarkkinat laskivat samaan aikaan kymmenen prosenttia.
Mainokset ja Netflix olivat pitkään mahdoton ajatus. Yhtiö lupasi pitkään, että niitä ei palveluun tule, eivätkä tilaajat niitä halunneet. Nyt molemmat ovat kääntäneet kelkkansa. Netflixin vuonna 2022 lanseeraama edullisempi mainostuettu tilausmuoto on osoittautunut menestykseksi.
Yhtiön mukaan 55 prosenttia uusista tilaajista valitsee mainosversion niillä markkina-alueilla, joissa se on saatavilla. Sillä on ollut suuri merkitys siinä, että tilaajamäärät jatkavat kasvuaan.
Netflix ei enää raportoi tilaajamääriä vaan keskittyy jatkossa liikevaihtoon ja operatiiviseen tulokseen. Painopiste on siis jatkossa siinä, kuinka paljon palvelu tuottaa rahaa. Tavallista tilaajaa ehkä kiinnostaisi enemmän tilaajamäärät ja striimausluvut.
Netflixin perustaja ja pitkäaikainen johtaja Reed Hastings väistyy takavasemmalle. Hän siirtyi jo kaksi vuotta sitten toimitusjohtajasta hallituksen puheenjohtajaksi, jonka tehtävänä oli valvoa myös yhtiön johtoa. Hän jatkaa edelleen hallituksen puheenjohtajana mutta ei enää osallistu operatiiviseen toimintaan. Netflixin nykyiset toimitusjohtajat Greg Peters ja Ted Sarandos jatkavat yhtiön johdossa. Heidän strategiansa on kasvattaa Netflixin tarjoaman sisällön arvoa.
Lue myös: Suoratoistopalvelun kallis hinta: Apple menettää 1 000 000 000 dollaria joka vuosi
Netflix ennustaa kasvun jatkuvan toisella vuosineljänneksellä. Yhtiö panostaa tulevaisuudessa entistä enemmän urheiluun, livetapahtumiin ja jopa videopodcasteihin. Uusilla aluevaltauksilla pyritään laajentamaan yleisöä.
Miltä tämä strategia sitten näyttää Netflixin tilaajille? Panostus urheiluun ja livetapahtumiin voi tuoda uusia tilaajia, mutta se myös pirstaloittaa palvelun sisältöä. Netflixin alkuperäissarjat ja -elokuvat ovat perinteisesti olleet saatavilla kaikilla alueilla, mutta jatkossa tulee enemmän vaihtelua. Mainoksilla tuettu tilausversio rantautuu Suomeen ja muihin Pohjoismaihin ennen pitkää, koska se on osoittautunut suosituksi.
Netflix pyrkii periaatteessa tarjoamaan enemmän vaihtoehtoja, mutta tilaajan näkökulmasta tärkein kysymys on, säilyykö sisältö kiinnostavana, ja kannattaako palvelusta maksaa. Tutkimusten mukaan Netflix on monille kuluttajille se viimeinen tilausmaksu, joka lopetetaan. Netflix ei ole siis pelkkä suoratoistopalvelu, vaan eräänlainen vakiokulu kaikille, jotka katsovat sarjoja ja elokuvia. Sellaista asemaa on vaikea saavuttaa. Jotta Netflix pystyy säilyttämään asemansa, yhtiön kannattaisi pitää uskolliset tilaajat tyytyväisenä, eikä lähteä rönsyilemään liikaa eri suuntiin.
Jussi Huhtala
Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä.