Mad Money – Hulluna rahaa

GENRE ENSI-ILTA 19.12.2008 TÄHDET

Mad money tarkoittaa englannin kielessä ns. hulluttelurahaa, jota voi käyttää oman mielensä mukaan, kun siltä tuntuu. Nyt on vain sellainen tilanne, että kuten maailmantaloudessa, ovat myös ylemmän keskiluokan rouvan Bridget Cardiganin (Diane Keaton) hulluttelurahat täysin lopussa. Hänen miehensä Don (Ted Danson) on saanut potkut, eikä uutta työtä tunnu millään löytyvät edes vuoden etsinnän jälkeen. Laskut kasaantuvat ja rakas talokin joutuu myyntiuhan alle, joten on tartuttava toimeen Donin vain maatessa lamaantuneena sohvalla.

Bridget ei ole käynyt töissä vuosikymmeniin, eikä muinainen kirjallisuuden tutkinto ole varsinainen myyntivaltti kovilla työmarkkinoilla. Cardiganien siivooja Selina (Sylvia Castro Galan) kertoo omaa laskuaan penätessään, että yksi ratkaisu voi olla olemassa. Niinpä parempiin piireihin kuuluva Bridget tarttuu mopinvarteen ja alkaa siivota tarkasti vartioidussa Yhdysvaltojen keskuspankissa eli Federal Reservessä. Bridgetin tekee rahapulassaan pahaa nähdä miten paljon seteleitä keskuspankissa tuhotaan: yli miljoonan taalan edestä joka päivä. Vaikka setelit ovat pahasti kuluneita ja käytöstä poistettuja, ovat ne silti periaatteessa käypää valuuttaa.

Bridgetin päässä alkaa syntyä idea kuinka osan tuosta rahasta voisi siirtää parempiin käsiin. Keskuspankin turvajärjestelyt ja turvallisuuspäällikkö Gloverin (Stephen Root) silmät tuntuvat olevan joka paikassa, joten ajatus rahan kähveltämisestä tuntuu milteipä mahdottomalta. Mutta se ei lannista Bridgetia, joka laatii yksinkertaisen ja tehokkaan suunnitelman. Siihen tarvitaan seteleiden silppuaja Nina (Queen Latifah) ja rahakärryjen kuljettaja Jackie (Katie Holmes). Kun heidät on vihdoin saatu suostuteltua mukaan, välistäveto alkaa. Mutta helppo operaatio se ei tule olemaan.

On mukava nähdä Diane Keaton pitkästä aikaa hyvässä roolissa. On ollut vaikea katsoa Keatonia viime vuosien puolivillaisissa ja jopa surkeissa komediarooleissa, joihin hän on vajonut. Hän on sentään esiintynyt muun muassa sellaisissa upeissa elokuvissa kuin Francis Ford Coppolan Kummisetä-trilogia sekä Woody Allenin Annie Hall ja Manhattan. Katie Holmes osoittaa osaavansa oikeasti näytellä. Se on päässyt lähes unohtumaan kaiken hänen siippansa Tom Cruisen aiheuttaman säpinän ja sähellyksen aikana. Myös Queen Latifah vakuuttaa roolissaan, joten keskeisen naiskolmikon kemiat toimivat hyvin yhteen. Ohjauksesta vastaava Callie Khouri tunnetaan parhaiten Thelma & Louise -elokuvan käsikirjoittajana.


Aiheeseen liittyvät elokuvat