Margareeta: Pohjolan kuningatar

Tanskalaiselokuva vie 1400-luvun jylhään Pohjolaan, jota hallitsi määrätietoinen nainen. Fiktio on kiedottu taidolla tositapahtumien ympärille.

4.2.2022 12:27
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 04.02.2022

Vuonna 1402 Tanskan kuningatar Margareeta I (Trine Dyrholm) on yhdistänyt Tanskan, Norjan ja Ruotsin Kalmarin unioniksi, joka ylläpitää rauhaa Pohjoismaiden välillä. Liitto vahvistaa Pohjolaa voimakasta vihollista, Saksaa vastaan.

Margareeta hallitsee valtakuntaa adoptiopoikansa kuningas Erikin (Morten Hee Andersen) kautta. Kuningas Erikin ja Englannin prinsessa Filippan on määrä mennä naimisiin, kun yllättävä skandaali sotkee suunnitelmat häiden aattona. Hoviin tuodaan mies (Jakob Oftebro), joka väittää olevansa kuningatar Margareetan viisitoista vuotta aikaisemmin kuollut poika, kuningas Olavi.

Kuningatar on ensin täysin varma, että kyseessä on saksalaisten juoni tarkoituksenaan estää Englannin ja Pohjoismaiden liitto, jonka Filippan ja Erikin avioliitto mahdollistaisi. Pian kuningatar alkaa kuitenkin epäillä, että mies saattaa sittenkin olla hänen poikansa.

Tanskalaisohjaaja Charlotte Sielingin elokuva on tyylikäs ja upeasti kuvattu. Sieling on aikaisemmin ohjannut esimerkiksi Silta– ja Vallan linnake -sarjojen jaksoja. Elokuvaa tähdittävät useat Tanskan eturivin tähdet. Kirkon edustajaa Pederiä tulkitsee Vallan linnake -sarjassa nähty Søren Malling. Erikiä esittävä Morten Hee Andersen taas muistetaan Huuto syvyydestä -sarjan Augustin roolista.

Trine Dyrholm tekee hienon roolin kuningatar Margareetana. Hänen kuningattarensa on moniulotteinen ja uskottava. Kuningatar kuvataan elokuvassa esifeministinä, joka on julistanut valtakunnassaan ”naisten rauhan”, mikä tarkoittaa sitä että miesten oli pidettävä klähmäiset näppinsä naisista erossa ilman suostumusta. Muuten heitä uhkaisi hirttotuomio.

1400-luvun Pohjola on saanut upeat, jylhät maisemat raameikseen. Rasmus Vidabækin hienoa kuvausta vahvistaa Jon Ekstrandin mahtipontinen musiikki. Sieling on kirjoittanut elokuvan käsikirjoituksen yhdessä Jesper Finkin ja Maya Ilsøen kanssa. Elokuva on alkuinfon mukaisesti ”tositapahtumiin perustuva fiktiivinen tarina”.

Tositapahtumiin elokuva perustuu melko löyhästi. Tarina on enimmäkseen mitä jos? -tyyppistä kuvittelua. Sielingin elokuvassa avataan mahdollisille kulissien takaisille salaisuuksille kiehtova ikkuna. Keskeisiä teemoja ovat taistelu vallasta ja julkisivun takainen juonittelu. Kuningatar Margareetan on arvioitava uudelleen keihin hän voi luottaa ja mietittävä, minkälaisia uhrauksia hän on valmis tekemään, että rauha Pohjolassa säilyisi.

Susanna Bono

Margareeta: Pohjolan kuningatar -elokuvan traileri

Lisää luettavaa