Ota kiinni jos saat

Nostalginen kissa ja hiiri -jännäri.

22.2.2003 14:25
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 14.02.2003

Steven Spielberg on sille päälle sattuessaan hengästyttävän nopea ohjaaja. Ota kiinni jos saat on häneltä jo kolmas elokuva puolentoista vuoden sisällä. Viitisen vuotta sitten Spielbergillä oli samanlainen putki päällä: silloin tuli reilun vuoden aikana teattereihin Jurassic Parkin kakkososa, Amistad ja Pelastakaa sotamies Ryan.

Spielbergin kaksi edellistä elokuvaa A.I. – tekoäly ja Minority Report olivat scifiä, nyt palataan vaihteeksi ajassa taaksepäin 60-luvulle Spielbergin nuoruusvuosiin.

Ota kiinni jos saat kertoo Frank W. Abagnalen tositapahtumiin perustuva tarinan. Abagnale oli huijari ja väärentäjä, joka matkusti lentokoneissa pummilla esiintyen Pan Am -lentoyhtiön perämiehenä, väärensi miljoonien arvosta sekkejä sekä toimi väärennettyjen todistusten turvin lastenlääkärinä ja lakimiehenä. Kaikki nämä temput tämä uskomaton silmänkääntäjä ehti tekemään ennen kuin hän täytti 21.

Abagnalen kokemuksista on kirjoitettu myös elämäkerta, joka on julkaistu suomeksi samalla nimellä kuin elokuva. Elokuvassa Abagnalea esittää Leonardo DiCaprio, jolla on sopiva sekoitus poikamaista charmia ja vakuuttavaa pokerinaamaa esittämään sutkia huijaria.

Huijaritarinalle luodaan pohjaa kertomalla Frankin perheestä ja kotioloista. Liikemiesisä Frank senior (Christopher Walken) huomaa bisneksien alkavan mennä vääjämättä penkin alle, ja verokarhu kolkuttelee ovelle. Ranskalaissyntyinen äiti (Nathalie Baye) tekee tässä vaiheessa omat johtopäätöksensä ja ottaa avioeron. Kodin ristiriidat johtavat siihen, että Frank 16-vuotiaana päättää karata kotoaan eikä palaa. Tästä alkaa Frankin huijarinura.

Perämieheksi tekeytyvä Frank viettää mukavaa elämää. Hän suhaa lentokoneilla pitkin poikin Amerikkaa ja asuu kalliissa hotelleissa. Lennot ovat ilmaisia, ja jos jostain pitää maksaa, niin väärennetään sekkejä. Kun jetset-elämä alkaa kyllästyttää, voi palata maan pinnalle ja kokeilla vaihteeksi akateemista uraa.

Vedätykset sujuvat Frankilta höyhenkevyesti. Pokka ei petä, asioi hän kenen kanssa tahansa. Siinä onkin Frankin menestyksen salaisuus. Oikea Abagnale on kertonut The Guardianin haastattelussa, että sekkiväärennökset olivat varsinkin aluksi perin surkeita töherryksiä, ja 90 prosenttia huijaamisesta perustui siihen, että viesti esitettiin vakaalla rintaäänellä lentäjän puku pykälässä.

Spielbergin kamu Tom Hanks esittää FBI-agentti Carl Hanrattya, joka yrittää sinnikkäästi päästä Frankin jäljille mutta tuntuu olevan aina askeleen jäljessä. Hanrattya ei ole Abagnalen kirjassa eikä todellisuudessa, mutta lisäys on perusteltu. Hanrattyn hahmolla virkavalta saa tarinassa konkreettiset kasvot, ja samalla saadaan aikaan vanha kunnon kissa ja hiiri -asetelma.

Elokuvan tekijäjoukossa on aiemmista Spielbergin elokuvista tutuksi tulleita nimiä. Tyylikkäästi jatsahtavan musiikin säveltänyt John Williams on tehnyt Spielbergin elokuviin musiikin jo 30 vuoden ajan. Leikkaushuoneen ansioitunut pomo Michael Kahn on ollut mukana kuvioissa melkein yhtä kauan. Kokoonpanoon kuuluu myös Schindlerin listasta lähtien Spielbergin elokuvien kuvaajana toiminut Janusz Kaminski.

Ota kiinni jos saat on viihteellistä 60-luvun nostalgiaa. Ajankuva on rakennettu valkokankaalle taidokkaasti ja yksityiskohtaisesti. Näyttelijätkin ovat hyvässä vedossa. Ei tämä silti ole ykkösluokan Spielbergiä. Kepeästä tarinasta jotain kuitenkin jää puuttumaan, siinä ei ole Spielbergin parhaiden saavutusten voimaa.

Elokuvan voi nähdä myös variaationa Spielbergille läheisestä, aikaisemmin Hookissa käsitellystä Peter Pan -teemasta. Tämänkin tarinan pääosassa on pikkupoika joka ei kasva aikuiseksi ja saa selittämättömän kyvyn lentää. Lentoyhtiön nimikin on – sattumaa tai ei – osuvasti Pan Am.

Jussi Huhtala

Lisää luettavaa