Piemonten tryffelinmetsästäjät

Kauniisti kuvattu ja rauhallisesti kerrottu pieni dokumentaarinen helmi, joka kertoo paljon muustakin kuin pelkistä tryffeleistä.

8.12.2021 13:41
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 10.12.2021

Tryffeli on mielenkiintoinen sieni – se kasvaa maan alla ja sen etsimiseen käytetään usein koiria tai sikoja. Kaikkein halutuin on valkotryffeli, jonka kilohinta on tuhansissa euroissa. Tänä vuonna hinta on syystä tai toisesta ollut korkeampi kuin yleensä: valkotryffelin hinta on jopa nelinkertaistunut melkein 9 000 euroon kilolta.

Valkotryffeli on harvinainen, mutta Italian Piemonten alue on sienelle otollinen kasvupaikka. Dokumentissa Piemonten tryffelinmetsästäjät esitellään muutama ikämies, jotka etsivät rakkaiden koiriensa kanssa harvinaisuutta. Tryffelibisnes on toden totta karannut käsistä – parhaiden löytäjien koiria yritetään myrkyttää ja ostaa. Yhdelle tarjottiin tyhjää sekkiä, mutta mies ei tarjoukseen suostunut, vaan uteli millainen hintalappu tarjouksen tekijän tyttärellä olisi. Tällä hän tietysti alleviivasi sitä, kuinka koira ei ole hänelle valuuttaa vaan perheenjäsen.

Toinen mies ei suostu paljastamaan parasta tryffelipaikkaansa edes omalle pojalleen, joka lupaa olla käymättä siellä vanhan isänsä eliniän ajan. Usein alueen parhaat tryffelimetsästäjät ovat saaneet oppinsa omilta vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Vuosikymmenten tieto on siirtynyt perintönä sukupolvelta toiselle.

Piemonten tryffelinmetsästäjät osoittaa, kuinka miehet eivät ole tryffelien perässä vain rahan takia. Tryffelien etsintä on heidän elämäntapansa ja rakas harrastuksensa. Heitä ei saa pysymään poissa metsistä, vaikka terveys ei välttämättä enää kestäisi raskaita metsäreissuja.

Dokumentissa nähdään myös mitä tryffeleille tapahtuu, kun ne kaivetaan maan alta. Tryffelinmetsästäjät myyvät löytönsä kontaktilleen, joka myy tryffelit eteenpäin ravintoloille tai ökyrikkaille. Isoimmat ja tuoksuvimmat voivat päätyä huutokauppaan.

Michael Dweckin ja Gregory Kershawin dokumentti on harvinainen kurkistus salaiseen maailmaan. Luultavasti on vaatinut pitkän luottamuksen rakentamisen, jotta he ovat saaneet mahdollisuuden seurata päähenkilöiden elämää ja etsintöjä metsissä, jotka jäävät tarkemmin nimeämättä. Piemonten tryffelinmetsästäjät on kauniisti kuvattu ja rauhallisesti kerrottu pieni dokumentaarinen helmi, joka kertoo niin paljon muustakin kuin pelkistä tryffeleistä. Se kertoo auringonlaskun alasta, joka saattaa tulevaisuudessa jäädä historiaan.

Kun ilmastokriisi etenee, valkotryffelille suotuisat alueet vaihtuvat tai katoavat kokonaan. Toisaalta myös hakkuut tai tehometsästys rikkovat etsintöjä – koska herkku on harvinainen, sitä ei riitä kaikille. Likaiset keinot tulevat käyttöön, kun tryffeleitä halutaan hinnalla millä hyvänsä. Toisen intohimo ja elämäntapa on toisen bisnes.

Jesse Raatikainen

Piemonten tryffelinmetsästäjät -elokuvan traileri

Lisää luettavaa