Shiri

19.7.2002 00:00
    MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

    Ryu (Han Suk-kyu) ja Lee (Song Kang-ho) ovat Etelä-Korean salaisia agentteja, jotka saavat selville, että aikaisemmin kadonnut pohjoiskorealainen naisterroristi Hee on jälleen tehnyt uuden terrori-iskun. Iskun takaa paljastuu kuitenkin laajempi terroristiryhmittymä ”Special 8”, joka on toiminut vuosien ajan tähtäimenään Etelä-Korean ja Pohjois-Korean yhdistyminen. Special 8 saa johtajansa Parkin (Choi Min-sik) avulla haltuunsa eteläkorealaisten kehittämän nestemäisen pommin CTX:n ja tästä syntyy kaoottinen ja uhkaava tilanne. Ruy ja Lee ryhtyvät armottomaan sotaan terroristeja vastaan ja jäljittämään salaperäistä Heetä. Ryu ja Lee ovat työtovereita ja parhaita ystävyksiä, jotka yrittävät yhdistää normaalia vapaa-aikaa ja vaarallista työtänsä. Lee on eronnut tyttöystävään, kun taas Ruy elelee onnellisesti oman kihlattunsa Hyunin kanssa. Ryu ja Hyun ovat jo sopineet hääpäivästä ja pariskunnan elämä vaikuttaa onnelliselta ja tasapainoiselta. Hyun on entinen alkoholisti, joka pitää akvaariokauppaa ja elää varsin tavanomaista elämää poliisisulhasensa ja kalojensa kanssa. Kalat ovatkin elokuvan tärkeä elementti, niin Ryun ja Hyunin suhteessa kuin laajemminkin. Tähän viittaa jo elokuvan nimi, joka tulee Korean kirkkaissa vesissä elävästä harvinaisesta shiri-kalasta. Shiri on mielenkiintoinen ja intensiivinen thrilleri, jossa yhdistyy vauhdikas toimintaelokuva ja koskettava rakkaustarina. Elokuvassa säilyy jännittynyt tunnelma alusta loppuun, eikä siinä ole säästelty räjähteitä eikä luoteja. Toimintakohtaukset ovat kuin yhdistelmä Jerry Bruckheimerin ja John Woon elokuvia. Pintapuolisesti ja visuaalisesti Shiri ei juurikaan poikkea amerikkalaisista toimintaelokuvista, mutta poliittinen tarina ja taitavat näyttelijät tuovat siihen palan korealaisuutta. Näyttelijöinä nähdään Etelä-Korean eturivin tähtiä. Han Suk-kyu, joka on aikaisemmin nähty mm. elokuvissa Tell Me Something ja Gingko Bed, esittää Ryun roolin tunteella. Hänessä on samanlaista karismaa kun John Woo -elokuvien Chow Yun-Fatissä. Hän aloitti näyttelijänuransa televisiossa, jossa hän teki dubbaustöitä tv-sarjoille ja siirtyi sen jälkeen näyttelemään elokuvissa. [Shiri]Leen roolissa nähtävä Song Kang-ho on teatterista elokuviin siirtynyt näyttelijä, joka tunnetaan etenkin koomikon rooleistaan mm. painielokuvassa Foul King sekä vuoden 2000 menestyselokuvasta Joint Security Area. Myös Parkia esittävä Choi Min-Sik on pitkän linjan veteraaninäyttelijä, joka on työskennellyt niin teatterissa, tv-ssä kuin elokuvissakin. Hän sai Parkin roolistaan parhaan näyttelijän palkinnon Korean Grand Bell Awardin.

    Elokuvan naispääosaan ohjaaja Kang Je-Guy palkkasi hieman tuntemattomamman tähden. Kim Yun-jin on syntynyt New Yorkissa ja opiskellut Bostonin yliopistossa. Hän näytteli aikaisemmin pienemmissä osissa amerikkalaisissa tv-sarjoissa, kunnes hän sai osan suositussa korealaisessa tv-sarjassa. Shiri on hänen ensimmäinen elokuvansa ja varsinainen läpimurtoroolinsa.

    Ohjaaja Kang Je-gyu aloitti uransa käsikirjoittajana. Hänen kynästään on lähtöisin mm. sellaiset palkitut elokuvat kuin Who Has Seen the Dragon ja The Rule of the Game. Hänen ensimmäinen ohjaustyönsä oli 1996 valmistunut Gingko Bed, joka oli menestys sekä kriitikoiden että katsojien keskuudessa. Kang johtaa omaa filmiyhtiötään Kang Je-gyu Films, joka elokuvatuotannon lisäksi omistaa Soulissa elokuvateatterimultipleksin.

    Shirin tuotantoprosessi ei ollut alun perin helppo. Kang Je-gyun haaveena oli ollut jo pitkään tehdä amerikkalaistyylinen toimintaelokuva korealaisittain. Hän halusi tehdä elokuvan kuitenkin kunnolla ja tarkasti, jotta siitä tulisi riittävän uskottava. Yksi suurimmista ongelmista tuotannon alkuvaiheessa oli raha. Eteläkorealaiset elokuvat olivat siihen aikaan hyvin pienellä budjetilla tehtyjä, eikä sponsoreita juurikaan tunnettu. Kang hoiti rahoituksen oman tuotantoyhtiönsä kautta ja sai mukaan ison sponsorin, Samsungin. Loppujen lopuksi Shirin budjetti oli lähes 5 miljoonaa dollaria, kun tavallisen korealaisen elokuvan budjetti oli yleensä alle miljoona dollaria.

    Elokuvan käsikirjoitusta muokattiin useampaan otteeseen, ennen kuin se saatiin toimivaksi. Kang suoritti laajoja tutkimuksia ja mm. tutustui eteläkorealaisiin agentteihin, joista hän loi päähenkilöiden hahmot. Hän tutustui myös elämään Pohjois-Korean puolella, jossa hän huomasi, että loppujen lopuksi pohjoiskorealaiset ovat perimmiltään samaa kansaa eteläkorealaisten kanssa. Tämä olikin se lähtökohta, josta elokuvan aihe alun perin lähti liikkeelle.

    [Shiri]Kangia on jonkin verran arvosteltu elokuvan Etelä-Korea / Pohjois-Korea -asetelman mustavalkoisuudesta ja ehkä rasistisestakin ajattelusta sekä siitä, että elokuvan pohjoiskorealaiset kuvataan rikollisina. Kuten terroristi Park useampaan otteeseen katkerana huomauttaa siitä, että samaan aikaan kun etelässä eletään yltäkylläistä elämää, pohjoisessa nähdään kaduilla nälkää. Kang on puolustellut asiaa sillä, että tämä näkemys on valitettavasti vain todellisuutta. Toinen laajaa keskustelua herättänyt kohta on elokuvan alussa nähtävä Special 8:n harjoitusleirikohtaus, jossa ryhmän harjoitukset kuvataan erityisen raakana.

    Vielä muutama vuosikymmen sitten Etelä-Koreassa ei olisi voinut tehdä Shirin tyylistä vahvasti poliittista elokuvaa. Aihe on vieläkin arka ja osittain sen takia Shiristä odotettiin Etelä-Korean elokuvahistorian suurinta floppia. Kaikkien yllätykseksi siitä tuli kaikkien aikojen menestynein korealainen elokuva, joka ei menestynyt vain kotimaassaan vaan myös muualla Aasiassa, kuten pitkän ja vahvan elokuvahistorian maissa Hong Kongissa ja Japanissa. Yksistään Koreassa Shiri on tuottanut voittoa 25 miljoonaa dollaria.

    Nyt muutama vuosi Shirin ensi-illan jälkeen voidaan todeta, että elokuva oli iso muutos Etelä-Korean elokuvalle. Etelä-Korean elokuvateollisuuden historia on vähintään yhtä värikäs kuin maan poliittinen historiakin, ja Shirin jälkeen suhtautuminen korealaisiin elokuviin on muuttunut niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Koreassa on syntynyt lisää elokuvatuotantoyhtiöitä, jotka todella haluavat panostaa elokuviin ja se taas on nostanut niiden tasoa. Korealaiset elokuvat ovat menestyneet ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla ja samalla kun Hong Kongissa vielä toivutaan lamavuosista, korealainen elokuva on tuonut uutta väriä aasialaiselle elokuvakartalle.

    Helmikuussa 2002 Shiri sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa, juuri samaan aikaan kun presidentti Bush vieraili ensimmäistä kertaa Koreassa. Elokuva on pelottavan ajankohtainen juuri nyt, kun sota terrorismia vastaan tuntuu loputtomalta. Samaan aikaan Koreassa valmistaudutaan jalkapallon MM-kisoihin ennennäkemättömillä turvatoimilla. Kannattaa olla varuillaan siellä G3-katsomossa.

    Lisää luettavaa