The Hustle – Ammattihuijarit

Elokuvan mainoslause on: Nyt huijataan koko rahan edestä. Totta, koko pääsylipun ja poppareiden hinnan edestä.

14.5.2019 12:23
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 10.05.2019

Huijarit, nuo hurmaavat lurjukset, kiehtovat meitä, vaikka todellisuudessa he vain haluavat viedä meidän rahamme vailla mitään tunnontuskia. Mutta koska he ovat hurmaavia, haluamme uskoa heidän uskomattomia sepitteitään, niin persoonallisuushäiriöisiä kuin he ovatkin. Niinpä huijareista on kirjoitettu monta kirjaa sekä tehty monta elokuvaa ja tv-sarjaa.

The Hustle – Ammattihuijarit yrittää iskeä juuri tähän suoneen. Se on uudelleenfilmatisoinnin uudellenfilmatisointi. Alkuperäinen teos oli Stanley Levyn ohjaama Kuin kukot orrella (1964), pääosissa David Niven ja Marlon Brando. Siitä tehtiin vuonna 1988 Frank Ozin ohjaama versio Herrasmieshuijarit tähtinään Michael Caine ja Steve Martin.

Kaikissa kolmessa elokuvassa on sama asetelma. Tapahtumapaikkana on raharikkaita kuhiseva Ranskan Riviera, jossa kokeneempi ja hienostuneempi huijari operoi. Paikalle saapuu nuorempi ja rosoisempi kollega. Kaksikko kalastelee samoilla apajilla eivätkä voi olla törmäämättä. Yhteisen hyödyn nimissä he liittoutuvat, ja kokeneempi ottaa tulokkaan siipiensä suojiin kouliakseen tästä veroisensa huijarin.

Uusimmassa versiossa Josephine (Anne Hathaway) viettää hulppeaa luksuselämää Rivieralla rahoittaen sen huijaamalla hyväuskoisia rikkaita miehiä. Hän on elegantti ja kultivoitunut lady, jonka on helppo sujahtaa jetset-piireihin. Hän onnistuu välttämään kohtaamiset poliisin kanssa, sillä hänen sisäpiiriinsä kuulu poliisi Brigitte (Ingrid Oliver).

Josephinen täydellinen vastakohta on räävitön, rehevä ja enemmän maanläheinen Penny (Rebel Wilson), joka ilmestyy Josephinen reviirille. Kärhämöinnin jälkeen naiset päättävät yhdistää voimansa, ja Josephine ryhtyy hiomaan kulmikasta timanttia.

Näköpiiriin ilmestyy nuorimies Thomas (Alex Sharp), jonka pitäisi olla it-miljönääri ja näin ollen äärettömän kokematon lähes koko tosielämästä bittimaailman ulkopuolelta. Myös mitä tulee naisiin. Huijarikaksikko lyö vedon, kumman heistä onnistuu saamaan Thomas satimeensa.

Huijarileffalle on haluttu suorittaa samanlainen käsittely, kuin Paul Feigin ohjaamalle Ghostbustersille vuonna 2016, eli vaihtaa miespääosat naisiksi. Ghostbusters sai kovaa kritiikkiä, joka oli pääasiassa suorastaan naisvihamielistä. Ammattihuijarit tuskin saa yhtä kova käsittelyä osakseen, ainakaan samoista syistä. Huijauselokuva on selvästi Haamujengiä heikompi esitys, ja syitä on monia.

Tärkein syy epäonnistumiselle on käsikirjoitus. Krediittilistalla sille on merkitty neljä käsikirjoittajaa, joista kaksi on jo edesmenneitä: Stanley Shapiro ja Paul Henning olivat kirjoittamassa kahta ensimmäistä elokuvaversiota. Heistä Shapiro on ollut kuolleena pian 29 vuotta ja Henning 13 vuotta mullan alla. Kolmas kirjoittaja Dale Launer oli kirjoittamassa Herrasmieshuijareita, mutta löytyy häneltä vyönsä alta sellaisia elokuvia kuin Pirullisia ihmisiä, Sokkotreffit ja Serkkuni Vinny, joten hänen taidoistaan huono tarinankuljetus ei voi olla kiinni. Jäljelle jää Jac Schaeffer, jolta löytyy pitkien elokuvien saralta totaalisen flopannut TiMER.

Ohjaus on jätetty täydellisen kokemattomiin käsiin: kyseessä on walesilaisnäyttelijä Chris Addisonin esikoisohjaus. Hän ei selvästi ole kyennyt suoriutumaan annetusta tehtävästään. Anne Hathaway ei ole komedianäyttelijä, eikä hän pysty tuottamaan ainoatakaan hauskaa hetkeä. Hän on kyllä Oscar-voittaja, mutta pysti lankesi hänelle noin 15 minuutin repliikkien lallattelun ja parin kyyneleen säestämänä Les Misérablesista. Aussinäyttelijä Rebel Wilson löi itsensä suuren yleisön tietouteen Paul Feigin Morsiusneidot-elokuvassa (2011) näytellen sen jälkeen melkeinpä samanlaista roolia monissa elokuvissaan. Hän ei voi yksin tätä karilleajoa pelastaa.

 

The Hustle – Ammattihuijarit -elokuvan traileri

Lisää luettavaa