The Wrestler – Painija

16.1.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Karkean kipeä ja intiimi sankaritarina on näyttelijä Mickey Rourken väkevä taidonnäyte.

  80-luvulla menestyneen Mickey Rourken näyttelijänura suuntasi muutamien hittien jälkeen laskuun, ja 90-luvun alussa amatööriottelijana tunnettu tähti päätti ryhtyä ammattilaisnyrkkeilijäksi. Otteluvammat, plastiikkakirurgia ja mediassa toitotetut ongelmat virkavallan kanssa jättivät jälkensä, eikä elokuvauran elvyttäminen 90-luvun puolessa välissä ollut helppoa. Vasta Robert Rodriguezin Sin City (2005) nosti Rourken takaisin pinnan tuntumaan, mutta The Wrestler on näyttelijän monumentaalinen paluu parrasvaloihin.

  Unelmien sielunmessu -ohjaaja Darren Aronofsky päästää katsojan seuraamaan eturiviltä ammattilaispainija Randy ”The Ram” Robinsonia (Mickey Rourke), jolle showpaini on kaikki kaikessa. Huippuvuosiaan kaiholla muisteleva kolhittu karpaasi elättää juuri ja juuri itsensä esiintymällä koulujen ja kunnantalojen rapistuneissa voimistelusaleissa. Ottelussa saatu sydänkohtaus saa Randyn lopulta havahtumaan.

  Toisinaan liiallista sentimentaalisuutta hipova elokuva on riipivän rehellinen kuvaus yhden miehen hiljaisesta tuskasta, toivottomista odotuksista ja sielua piinaavasta yksinäisyydestä. Intensiivisen Rourken suurenmoisen vilpitön roolisuoritus on sydäntä särkevä, humoristinen ja harvinaisen henkilökohtainen. The Wrestler on Mickey Rourken todellinen ylösnousemus raskaimman sarjan draamanäyttelijöiden kehään.

  Lisää luettavaa