Valheiden verkko

28.11.2008 00:00
    MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

    Ridley Scottin uusimmassa ohjaustyössä jahdataan Jordaniasta käsin toimivaa terroristia, joka suunnittelee suurta terrori-iskua Britanniaan. Toiminta ja vauhdikkaat käänteet riittävät viihdyttämään, mutta aiheestaan elokuvalla on aika vähän tuoretta sanottavaa.

    Yksi nykyelokuvan todellisista elävistä legendoista, marraskuun viimeisenä päivänä 71 vuotta täyttänyt Sir Ridley Scott on kypsässä iässä intoutunut tekemään uusia elokuvia hirmuisella tahdilla: yksi massiivinen suuren budjetin mainstream-elokuva per vuosi. Määrä ei kuitenkaan näytä korvaavan laatua. Scottin tämänvuotinen työ Valheiden verkko – hänen jo kahdeksas ohjauksensa 2000-luvulla – on yksittäisistä ansioistaan huolimatta melko keskinkertainen kokonaisuus.

    Valheiden verkko on Scottin erinomaisen sotaelokuvan Isku Mogadishuun (2001) etäinen sukulaisteos. Jälleen tarkastelussa on konflikti, jossa länsimaisen yhteiskuntajärjestelmän vastustajana on vieras, vaikeasti ymmärrettävä ja hieman fanaattiseltakin tuntuvan kansan osa, jota pyritään tällä kertaa ymmärtämään selvästi enemmän kuin tuossa aiemmassa teoksessa.

    Leonardo DiCaprio on Lähi-idän kriisialueilla toimiva agentti Roger Ferris, joka saa tehtäväkseen suorittaa tiedustelua Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Siellä toimivan terroristisolun johtajan Al-Saleemin (Alon Abutbul) uumoillaan suunnittelevan merkittävää terrori-iskua Britanniassa. Hanke on tehtävä tyhjäksi ja Al-Saleem mahdollisuuksien mukaan eliminoitava.

    Tehtävä ei ole helppo, sillä terroristit ovat keksineet keinon pitää läntiset tiedustelupalvelut loitolla suunnitelmistaan. He ovat lopettaneet kaiken sähköisen kommunikoinnin keskenään välittäen keskinäisiä ohjeitaan ja komentojaan pelkästään suullisesti, mikä vaikeuttaa vakoilua merkittävästi.

    Ferrisin ohella toiminnallisen jännitystarinan avainhenkilöiksi kasvavat tämän toimintaa Amerikasta käsin koordinoiva esimies Ed Hoffman (Russell Crowe) sekä paikallisen tiedustelupalvelun mahtimies (Mark Strong), joiden kolmenväliseksi tahtojen taisteluksi operaatio kehittyy. Ja kuten elokuvan alkukielinen nimi jo vihjaa, terrorisminvastaisessa sodassa ei ole pulaa valheista ja huijauksista. Niitä on kaikkialla – edes liittolaiset eivät voi luottaa toisiinsa.

    Valheiden verkko jää periaatteessa tärkeästä, päivänpolttavasta aiheestaan huolimatta yllättävän vähän pureskeltavaa tarjoavaksi toimintaviihdykkeeksi, jossa ei ole oikeastaan mitään uutta The Kingdomin jo nähneelle. Mark Strong tekee mieleenpainuvaa työtä jordanialaisena tiedustelupomona, ja hänen huhutaankin jo toivovan pahiksen roolia seuraavassa Bond-elokuvassa. Siihen hän ei olisikaan lainkaan hassumpi valinta.

    Scottin kanssa jo neljättä kertaa yhteistyötä jo kolmannessa peräkkäisessä elokuvassa tekevä Crowe tekee pelottoman roolityön värittömän oloisena virkamiehenä, joka kykenee häikäilemättömiin tekoihin. Hahmo on harmaudestaan huolimatta DiCaprion itsestäänselvempää sankaria kiinnostavampi vaikkakin yksi näyttelijänsä vastenmielisimmistä. Crowen ja Scottin yhteistyö jatkuu jatkumistaan, kun vuoden päästä kankaille tulee heidän seuraava elokuvansa, Robin Hood -tarina Nottingham.

    Lisää luettavaa