ILMOITUS Tarina nopeasta rikastumisesta on eräs elokuvateollisuuden suosikkiaiheista. Aihepiirin tiimoilta löytyy valtavasti laatuelokuvia, eivätkä kaikki niistä pääty aina onnellisesti. Onko äkkirikastuminen siis tavoittelemisen arvoista? Asiaan kannattaa syventyä seuraavien elokuvien kautta.
Slummien miljonääri
Eräs dramaattisimmista elintason nousuista nähdään Danny Boylen vuonna 2008 ohjaamassa elokuvassa Slumdog Millionaire – Slummien miljonääri. Elokuva kertoo Mumbain slummissa kasvaneesta Jamal-pojasta, joka pääsee televisioon kilpailemaan Haluatko miljonääriksi -tietovisaan.
Yllättäen poika tietää vastaukset kaikkiin kysymyksiin, ja häntä epäillään huijariksi.
Lopulta käy kuitenkin ilmi, että Jamal on oppinut tiedot kantapään sekä sattuman kautta yrittäessään selviytyä slummien karussa maailmassa veljensä kanssa.
Slummien miljonääri oli suuri kansainvälinen menestys. Elokuva voitto kahdeksan Oscaria, seitsemän Baftaa sekä viisi Golden Globe -palkintoa.
Scarface
Scarface – Arpinaama on Brian De Palman ohjaama ja Oliver Stonen käsikirjoittama elokuvaklassikko vuodelta 1983. Elokuvan päähenkilö on Al Pacinon esittämä kuubalainen Tony Montana, joka haluaa löytää nopean keinon tehdä rahaa. Vastaus löytyy huumebisneksestä.
Rahaa alkaakin pian tulla ovista ja ikkunoista, sillä Tony osoittautuu varsin hyväksi kaupantekijäksi. Äkkirikastuminen johtaa kuitenkin ikäviin seuraamuksiin, eikä asiaa paranna huumeiden yltiöpäisestä käytöstä johtuva vainoharhaisuus.
Catch me if you can
Lahjakkuus ja sitkeä yrittäminen ovat usein avain taloudelliseen hyvinvointiin. Tämä tulee todistetuksi Steven Spielbergin vuonna 2002 ohjaamassa elokuvassa Catch me if you can – Ota kiinni jos saat. Pääosissa olivat Leonardo DiCaprio sekä Tom Hanks.
Elokuva kertoo tositarinan Frank Abagnale Jr:stä. DiCaprion esittämä Abagnale on huippulahjakas huijari, joka valelääkärin ja valelentäjän uran jälkeen rikastuu tekemällä lähes täydellisiä shekkiväärennöksiä. Miestä jahtaa FBI:n agentti Carl Hanratty (Tom Hanks). Hän omistautuu nuoren neron kiinniottamiseen niin hartaasti, että ylivertainen huijari lopulta jää kuin jääkin nalkkiin.
Pretty Woman
Naisetkin voivat Hollywoodin käsikirjoittajien mukaan nousta ryysyistä rikkauksiin. Esimerkkinä käy Julia Robertsin esittämä prostituoitu Vivian, jonka Richard Geren esittämä rikas herrasmies palkkaa esittämään seuralaistaan muutamien päivien ajaksi. Palkka on sen verran muhkea, että Vivianin ei enää tarvitse turvautua pikalainoihin vinyylivaatteita hankkiakseen.
Vivian hoitaa uuden uransa niin hyvin, että aiemmin kovapintainen liikemies pehmentää kuorensa ja haluaa Vivianin jäävän luokseen rahan sijasta rakkaudesta. Tarjous ei kuitenkaan mene heti kättelyssä läpi. Lopulta elokuva kuitenkin päättyy romanttiseen kosintaan, ja katujen prinsessa saa prinssinsä.
Elokuva julkaistiin vuonna 1990, ja Julia Roberts teki siinä läpimurtoroolinsa. Hän sai roolistaan myös Oscar-ehdokkuuden.
There Will Be Blood
Paul Thomas Andersonin vuonna 2008 ohjaama There Will Be Blood on astetta karumpi kuvaus rikastumisen helppoudesta ja vaikeudesta. Tarina sijoittuu 1800-luvun lopun Texasiin öljykuumeen keskelle, ja elokuvan pääosaa esittää Daniel Day-Lewis.
Day-Lewiksen esittämä Daniel Plainview löytää hopeanetsintämatkallaan öljyä, ja häikäilemätön nousu rikkauksien ääreen alkaa. Rahan hinta on kuitenkin kova. Plainview menettää öljyä haaliessaan luottamuksen läheisiinsä, ja miehen alun perinkin kova luonne jyrkistyy entisestään. Elokuvan opettavainen loppu ei sovi heikkohermoisimmille.
Mitä tästä opimme?
Rikastumisen alkuvaiheessa kaikilla tuntuu olevan mukavaa, mutta ainoastaan hyviin naimisiin päässeillä onni vaikuttaa olevan edes jotenkuten kestävällä pohjalla. Ainakin elokuvien antaman opetuksen mukaan maallisen mammonan haalimisessa ei siis kannata käyttää mitä tahansa keinoja.
Tämä artikkeli on julkaistu yhteistyössä Tumes Median kanssa.