Mikä on Tom Hanksin paras roolisuoritus? Katso Top 10

Tämän syksyn aikana Suomessakin saa ensi-iltansa kaksi uutta elokuvaa, joiden pääosassa on Tom Hanks.

14.9.2016 13:02

Clint Eastwoodin ohjaama Sully kertoo tositarinan vuonna 2009 tapahtuneesta lentokoneen pakkolaskusta, joka nosti otsikoihin kapteeni Chesley Sullenbergin. Inferno puolestaan on kolmas Dan Brownin romaaneihin perustuva Robert Langdon -jännäri. Se on samalla jo viides yhteinen elokuva Hanksille ja ohjaaja Ron Howardille.

Päätimme uutuuksien kunniaksi listata heinäkuussa pyöreät 60 vuotta täyttäneen Tom Hanksin parhaat elokuvat.

 

10 Splash (1984)

10-splash
Tom Hanksin uran alkuaikoina 1980-luvulla hänelle yritettiin sovittaa teinihömppäsankarinkin viittaa, mutta paremmin hänelle sopi kiltin, romanttisen amerikkalaispojan rooli. Romanttinen fantasiakomedia Splash oli monen onnellisen yhteensattuman summa, ja pohjusti Hanksin asemaa sankarina 1990-luvun romanttisissa komediahiteissä kuten Uneton Seattlessa.

Ron Howard joutui tappelemaan kilpailevaa merenneitoelokuvasuunnitelmaa vastaan ja Allen Bauerin rooliin kaavailtiin monia jo asemansa vakiinnuttaneita näyttelijöitä. Howard kuitenkin muisti Hanksin Onnen päivät -sarjasta ja otti häneen yhteyttä. Aluksi Hanksia kaavailtiin Allenin seksistiseksi veljeksi, mutta onneksi järki voitti. Splashista (josta parhaillaan suunnitellaan uudelleenfilmatisointia) tuli jättihitti ja merenneitoon (Daryl Hannah) rakastuva Hanks nousi kertaheitolla kaikkien tuntemaksi ja helposti samastuttavaksi suosikkinäyttelijäksi.

 

9 Forrest Gump (1994)

9-forrest-gump
Ben Stillerin vuoden 2008 Tropic Thunderissa käytiin poliittisesti epäkorrekti (ja siksi myös somekohun aiheuttanut) keskustelu Oscarin arvoisen näyttelijäsuorituksen saloista. Siinä käytettiin esimerkkinä Tom Hanksin roolisuoritusta Forrest Gumpina, jonka henkinen kehitysvamma ilmenee hitauden ja asioiden kirjaimellisesti käsittämisen ohella kanssaihmisiin vaikutuksen tekevänä rehellisyytenä ja hyväntahtoisuutena.

Forrest Gumpista tuli yksi kiistanalaisimmista Oscar-voittajista ikinä. Jos on lukenut sen taustalla olevan ironisen kirjan, on elokuva kieltämättä melko vesitettyä hyvän mielen kolonialismia. Mutta oli elokuvasta mitä mieltä hyvänsä, ei voi kieltää etteikö Hanks olisi täydellinen Forrest, joka alhaisesta älykkyysosamäärästään huolimatta tai sen ansiosta kompuroi läpi Yhdysvaltojen ja koko maailman historian merkkitapahtumia.

 

8 Vihreä maili (1999)

8-the-green-mile
Jos sattuisi joutumaan selliin odottamaan kuolemantuotantonsa täytäntöönpanoa muiden vastaavalla tavalla tuomittujen rinnalla, voisi vain toivoa Tom Hanksin näyttelemän Paul Edgecombin kaltaista vartijaa. Varsinkin, jos osastolla alkaisi tapahtua asioita, joita voisi pitää jopa yliluonnollisina.

Paul saattaa tuomitut sähkötuoliin, mutta karu velvollisuus ei hänestä ole syy julmuudelle. Hän kohtelee vankeja määrätietoisuuden lempeästi ja toimii järjen äänenä, kun tunteet käyvät kuumina henkilökunnankin joukossa. Silti hänen mielensä on avoin myös uskomattomilta tuntuville asioille.

Hanks lataa Frank Darabontin toiseen Stephen King -filmatisointiin koko ”Amerikan jokamiehen” pidettävyytensä ja uskottavuutensa. Hän onkin yksi tekijöistä, joiden ansiosta yli kolmituntinen tarina tuntuu lentävän siivillä.

 

7 Pelastakaa sotamies Ryan (1998)


7-saving-private-ryan
Vihreän mailin tapaista kykyä tasapainoilla ristiriitaisessa roolissa tarvittiin myös Steven Spielbergin sotakuvauksessa Pelastakaa sotamies Ryan, jota on syytetty niin sodan kauhuilla mässäilystä kuin toisen maailmansodan palvonnasta ja yltiöamerikkalaisesta patriotismista. Ryan on yksi tähän asti neljästä Hanksin ja Spielbergin yhteisestä elokuvasta, joissa Spielberg on toiminut ohjaajana. Hän on ollut mukana tuottajana useammassakin Hanksin projektissa.

Hanks on kapteeni John H. Miller, jonka johtama joukko saa erikoistehtävän. Koska kolme neljästä Ryanin veljessarjasta on kaatunut, on viimeinen heistä pelastettava hinnalla millä hyvänsä. Tämän tarkasta olinpaikasta vain ei ole tietoa. Jälleen Hanks on mielenmaltin lähde sodan hulluuden keskellä ja hahmon siviiliammatin arvailusta tulee joukon miesten ajanvietettä.

 

6 That Thing You Do! (1996)

6-that-thing-you-do
Näyttelemisen ohella Tom Hanks osaa myös käsikirjoittaa, ohjata ja tehdä musiikkia. Kaikkea neljää hän toteutti musiikin täytteisessä draamakomediassaan That Thing You Do! Elokuva kertoo joukosta nuoria, joiden popbändi nousee 1960-luvulla hetkeksi kuuluisuuteen yhden hittikappaleen myötä. Menestyksen ristiriidat alkavat kuitenkin saman tien repiä yhtyettä ja sen lähipiiriä.

Hanks on elokuvassa levy-yhtiön edustaja, herra White, joka yrittää luotsata bändiä, josta osalla on kunnianhimoa osan vain nauttiessa hetkellisestä huomiosta. Hanks esitti hahmoa tavalla, joka sai jotkut katsojat arvailemaan tämän seksuaalista suuntautumista, jota poistetuissa kohtauksissa avattiin enemmänkin.

Todettakoon tässä yhteydessä, ettei Hankskaan ole erehtymätön. Hän ohjasi myös vuoden 2011 Larry Crowne: Uusi mahdollisuus -elokuvan, joka on kaikessa sympaattisuudessaankin melko heikko tapaus.

 

5 Saving Mr. Banks (2013)

5-saving-mr-banks
Elokuvia katsellessa ei välttämättä tule ajatelleeksi millaisia vaikeuksia niiden valkokankaalle saaminen on voinut sisältää. Disneyn vuoden 1964 megamenestys Maija Poppanen vaati erityistä työtä ja tuskaa, sillä kirjailija P.L. Travers vahti luomustaan mustasukkaisesti ja suhtautui epäluuloisesti Walt Disneyn motivaatioihin.

Saving Mr. Banks tutkii Traversin lapsuudentraumoja ja spekuloi miksi kirja ja sen hahmo oli tälle niin tärkeä. 1960-luvulle sijoittuvassa kehystarinassa Walt Disney yrittää ylipuhua kirjailijaa luovuttamaan teoksensa filmausoikeudet, mutta hinnasta uhkaa tulla liiankin korkea – vaikka ei rahallisesti.

Emma Thompson on tapansa mukaan hyvä Traversina, mutta Hanks erityisesti tekee uskomattoman herkullisen suorituksen Walt Disneyna. Se on vain osin näköispainos kuuluisasta hahmosta, pääasiassa se on uskottava kuva intohimoisesta taiteilijasta ja liikemiehestä.

 

4 Captain Phillips (2013)

Tom Hanks
Vaikka Hanks on paiskinut töitä tasaiseen tahtiin, 2000-luvulle tultaessa alkoi tuntua siltä kuin hän ei olisi niinkään kiinnostunut projektien valinnasta näyttelijänä kuin tuottajana. Hänen elokuvansa tai ainakin roolisuorituksensa niissä olivat turvallisen ammattitaitoisia, mutta juuri mikään ei oikein säväyttänyt. Sitten teattereihin saapui Jason Bournen seikkailuilla ja muutamalla muulla sähäkällä elokuvalla toimintaohjaajien ykköskastiin nousseen Paul Greengrassin tositapahtumapohjainen moderni merirosvoseikkailu.

Rutiinilla valtavaa rahtialusta kipparoiva kapteeni Richard Phillips joutuu improvisoimaan lennosta, kun somalialaiset merirosvot ottavat hänen laivansa tähtäimeensä. Roolissa toistui Hanksille ominainen älyllinen, kaikki osapuolet huomioon ottava toimintasankari.

 

3 Matkalla Perditioniin (2002)

3-road-to-perdition
Perimätiedon mukaan kömpelön suomenkielisen nimen takana on ohjaaja Sam Mendes, joka halusi säilyttää kaikkialla Perdition-nimistä paikkaa tarkoittavan sanan, koska se merkitsee myös kadotusta. Sillähän ei sitten ollut väliä, ettei kaksoismerkitys kääntynyt muille kielille.

Hanks on Michael Sullivan, 1930-luvulla toimiva mafian fiksu mutta kovaotteinen operoija, joka joutuu itse tähtäimeen, kun hänen poikansa todistaa mafiapomon tekemän murhan. Kaksikko lähtee karkumatkalle, jonka aikana Sullivan yrittää keksiä keinon päästä pinteestä. Samalla isän ja pojan välille syntyy uudenlainen yhteys, jota Sullivanin pyrkimykset suojella lapsiaan toimiensa todellisuudelta ovat aikaisemmin ehkä varjostaneet.

 

2 Cast Away – Tuuliajolla (2000)

2-cast-away
Chuck Noland kokee ironisen kohtalon. Mies, jonka elämäntehtävä on hoitaa kansainvälisen lähettifirman logistiikkaa yhä virtaviivaisemmaksi ja nopeammaksi, saa havaita, ettei hänellä ole kuin aikaa käytettävissään. Chuckin lentäessä ratkaisemaan jälleen yhtä ongelmaa hänen koneensa tuhoutuu myrskyssä, ja ainoastaan Chuck selviää turmasta autiolle saarelle. Aika myös kuluu eri tavalla saarella ja muualla: Chuck pysyy hengissä ja järjissään ajattelemalla kaikkea, joka häneltä jäi kesken. Toisaalla Chuckin läheiset olettavat hänen kuolleen ja jatkavat elämäänsä.

Elokuvaa kuvattiin muutaman vuoden aikana, jotta Hanks ehti lihottaa itseään mukavasta elämästä nauttivaksi keski-ikäiseksi Chuckiksi ja jälleen laihduttaa risupartaiseksi haaksirikkoiseksi. Cast Away ei kuitenkaan ole hyvä elokuva vain Hanksin fyysisen muuntautumisen ansiosta. Se on erittäin hyvin rakennettu ja rytmitetty elokuva, joka tempaisee mukaansa yhä uudelleen, vaikka sen olisi nähnyt monta kertaa. Lähes yksin esiintyvän Hanksin hahmon samastuttava inhimillisyys ja toisaalta loputon kekseliäisyys vaikeuksien edessä kiehtoo.

1 Big (1988)

1-big-2
Yksi parhaista – ellei edelleen paras – esimerkki Tom Hanksin näyttelijäntaitojen ja viehätysvoiman venyvyydestä on yksi hänen alku-uransa suurimmista hiteistä, Big (joka Suomessa on tunnettu myös nimenjatkeella Isoksi yhdessä yössä). Siinä 12-vuotias Josh-poika esittää toiveen aikuiseksi kasvamisesta, ja maagisesti toive toteutuu. Seuraavana aamuna Josh herää sisäisesti edelleen lapsena mutta ulkoisesti Tom Hanksia muistuttavana nuorena miehenä.

Kotoaan pakenemaan joutuva Josh alkaa pärjätä suuressa maailmassa lapsenmielisyytensä vuoksi, mutta samalla hän alkaa unohtaa miltä lapsuus tuntuu. Lasten ja aikuisten maailman yhteentörmäyksistä syntyy hauskaa huumoria ja tilannekomiikkaa. Koko elokuvan sydän on silti Hanksin roolisuoritus, jossa yhdistyy lapsen kömpelyys aikuisen ruumiissa ja toisaalta aikuisessa hätkähdyttävä suorasukainen lapsenmielisyys, joka myöhemmin toistui Forrest Gumpin roolissakin.

Hanksin tarttuva energia ja charmi ovat kokonaisuudessankin hauskan ja sympaattisen elokuvan kulmakivi, ja hän selvästi nauttii roolista sukeltaen täydestä sydämestään sen useampiin tasoihin. Monen muun ohjaajan tavoin Penny Marshall työskenteli Hanksin kanssa uudemmankin kerran. Vuonna 1992 hän ohjasi tätä baseball-komediassa Omaa luokkaansa.

Lisää luettavaa