Maaliskuun alussa ensi-iltaan tuleva Gangsterisota on viimeisimpiä tulkintoja rikollisjoukkion ja heitä jahtaavien lainvalvojien dynamiikasta. Matka 1940-luvun Los Angelesin alamaailmaan avaa samalla niin Yhdysvaltojen kuin elokuvan menneisyyttä, sillä teema on tuttu historiakirjojen ohella ilmaisumuodon alkuajoilta, onhan valkokankaalla nähty monenlaisia kuvauksia rikollisesta toiminnasta.
Gangsteri viittaa terminä rikollisjoukon jäseneen, mutta gangsteri voi olla myös yksinäinen susi – ja paljon muuta. Yhdistävä tekijä erilaisille hahmoille on ulkopuolisuus. Lait ja yleisesti hyväksytyt normit eivät koske gangsteria, uhoaa hän konepistoolilla kieltolain Amerikassa tai heiluttaa machetea nykyisessä Väli-Amerikassa. Tämä listauksen elokuvat ja monet pääosan näyttelijöistä ovat muokanneet kuvaa gangstereista 1930-luvulta tähän päivään. Kymmenikkö tarjoaa näkökulmia mielikuviin iskostuneeseen gangsterin kokovartalokuvaan aikajärjestyksessä.
Teksti: Matti Komulainen
10. Pikku Caesar (1930)
Edward G. Robinson näyttelee gangsteria varhaisessa klassikossa, jossa kiteytyy lukemattomien myöhempien genren filmien avainasetelma. Caesar ”Rico” Bandello on amerikkalaisen yritteliäisyyden ja menestyksenjanon ruumiillistuma, joskin hän toimii lain ulkopuolella. Siirtolaistaustainen mies on ympäröivän yhteiskunnan tuote mutta rujo vääristymä nuhteettomasta esikuvasta.
9. Kuohuva 20-luku (1939)

Eddie Bartlett (James Cagney) taistelee ensimmäisessä maailmansodassa Euroopassa päätyen kotona kuitenkin työttömäksi. Ahdinko ajaa miehen hämärähommiin, ja pian aloitekykyinen tehopakkaus johtaa luotettujen rintamatoverien tuella menestyvää mutta laitonta liiketoimintaa kieltolain Amerikassa. Apureista George Hally (Humphrey Bogart) kääntyy äkkipikaistuksissaan kukkoilevaa Eddieä vastaan kohtalokkain seurauksin.
8. High Sierra (1941)
Humphrey Bogart on Roy Earle, vankilasta vapautuva gangsteri, jonka pomo houkuttelee vielä yhdelle keikalle. Vaikka remmissä on kokemattomia aloittelijoita, iskun on määrä mahdollistaa rikollisista toimista vetäytyminen kertakaikkisesti. Lopulta nainen, joka sytyttää Earlen toiveet mahdolliseen yhteiseen tulevaisuuteen, joutuu kuitenkin katsomaan vierestä kylmäverisesti pakenevan miehen kujanjuoksua vuoristojyrkänteellä.
7. Asfalttiviidakko (1950)

6. Bonnie ja Clyde (1967)
Arthur Penn kuvasi Amerikan lamakauden lainsuojattomat seksikkäinä nuorisokapinallisina: hippivuonna 1967 ensi-iltaan tullutta elokuvaa mainostettiin sloganilla ”They’re young – They’re in love – They kill people”. Warren Beattyn ja Faye Dunawayn parivaljakko jengeineen ryöstää pankkeja robinhoodmaisessa hengessä leipäjonoon ja riistoduuneihin alistumisen sijaan.