5 Death Race – Kuolonajot (2008)

Terminal Island -vankilasaarella ajetaan kilpaa kirjaimellisesti elämästä ja kuolemasta. Makaaberi pudotuspeli on massaviihdettä antiikin Rooman gladiaattorimittelöiden tapaan, ja teurastuksella leivotaan satumaisia voittoja tositelevision kautta. Ib Melchiorin scifi-novellin jo toisessa leffasovituksessa maailma murenee ympärillä ja yksityisten pyörittämät rangaistuslaitokset kukoistavat. Paul W. S. Andersonin rymistely on samalla puistattava moraliteetti: kun ahneus pääsee valloilleen, mikään ei riitä.
4 Chitty Chitty Bang Bang (1968)

James Bondista parhaiten tunnetun Ian Flemingin lastenkirjaan perustuva brittimusikaali käynnistyy 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen Grand Prix -kilpa-ajoista, jotka määrittävät koko myöhempää elokuvaa – koneelle liike on luontainen olomuoto. Maalisuoralla tehty väistöliike romuttaa voittoisan kilpurin ja hylystä tulee leskeksi jääneen hassun tiedemiehen lasten rakkain lelu. Kun perheenpää kunnostaa auton monen mutkan jälkeen, se osoittautuu paitsi yllättävän monitaitoiseksi, myös inhimilliseksi vempeleeksi.
3 Bensaa suonissa (1970)

Lasse ja Marja pyörittävät huoltamoa yrittäjäpariskuntana ajaen ohessa rallia kuski-kartturi-kaksikkona. Kun mukaan tulee nuori ja kyvykäs automekaanikko Tapsa, tiimi saa uutta puhtia. Seksin myötä kuvio kihartuu triangelidraamaksi, jossa ei ole voittajia. Keimolan moottoriradan lisäksi muun muassa Jyväskylän Suurajoissa kuvattu teos tarkasteli rallin ohella kriittisesti autokulttuuria.
Moottorin pärinää ja pellin valitusta säestivät aidot rallisankarit Markku Alenin tavoin. Musiikista jäi elämään leffan teemat summannut, Rauli Badding Somerjoen laulama nimikkojenkka, jonka tekstistä vastasi underground-lyyrikko Jarkko Laine.
2 Le Mans (1971)

Vuorokauden yhtämittainen ajaminen huippuvauhdilla panee koville kuljettajan ja kaluston. Ranskan Le Mansissa järjestettävä maailman vanhin maratonkisa onkin automaailman arvostetuimpia. Siitä on tehty dokumenttien lisäksi sarjakuva-albumi ja nimikkoelokuva. Televisioon pääosin ohjannut Lee H. Katzin keskittyy Porschen ja Ferrarin ratakiitureihin sekä varsinkin niiden tuottamiin ääniin, vaikka Steve McQueenille ja Siegfried Rauchille onkin kirjoitettu tarinaan tiukka kilpailu-asetelma.
1 Grand Prix (1966)

Lue tarkemmat perustelut Episodista 8/2013!